Cum să îți alegi meseria?

Meseria pe care o avem ne poate face viața mai dulce sau… mai amară. Depinde doar de noi ce alegem și cum alegem, în funcție de opțiuni și talente. Cum ar trebui să ne alegem activitatea pe care să o desfășuram ani întregi sau chiar o viață întreagă? Noi vă prezentăm mai jos niște sfaturi de urmat.

Alegerea profesiei este o decizie mai importantă decât am crede. Pe lângă alegerea partenerului de viață și activitatea pe care ar trebui să o facem zi de zi ar trebui să ne aducă atât plăcere, cât și satisfacție financiară până la urmă. De multe ori, ceea ce ne place nu aduce foarte mulți bani în casă și vice versa. O parte dintre oameni știu ce vor să facă în viață de la o vârstă destul de fragedă. Și merg pe acel drum. O altă parte – destul de consistentă – se trezesc indeciși la 18 ani sau chiar după terminarea facultății. Cum au reușit însă alții să transforme o pasiune într-o sursă de venit constantă și satisfăcătoare? Ei bine, un proces destul de bine organizat ar trebui să stea la baza luării acestei decizii.

În primul rând, dacă suntem nehotărâți în privința drumului pe care ar trebui să îl parcurgem, trebuie să intrăm într-o introspecție profundă: să ne întrebăm la ce anume ne pricepem, spre ce industrii tindem să aplicăm, ce interese avem, ce aptitudini, ce valori și ce ne aduce plăcere în viața de zi cu zi. Ar fi indicat să luăm o foaie de hârtie și să scriem toate aceste abilități. Apoi, pe o altă coloană, ar fi recomandat să scriem și ce meserii cer acele aptitudini și să vedem ce opțiuni am avea. De exemplu, dacă ne place matematica, atunci ni se deschide în față o paletă largă de variante de profesii. Putem dezvolta o carieră în contabilitate sau orice derivat al acesteia. Putem începe o afacere și ne putem ocupa de finanțe. Putem de asemenea să începem o carieră în poker ca celebrul Felix Schneiders. Acesta este unul dintre cei mai buni antrenori ai jocului de cărți și este și membru al echipei PokerStars. Are o diplomă de Licență în matematică, după care a început să învețe jocul cu ajutorul unor videoclipuri din online și de pe forumuri. Înclinarea lui spre matematică și mintea analitică l-au ajutat să “prindă” mult mai mult jocul, iar acum este și antrenor pentru școala PokerStars.

După ce am întocmit această listă, ar trebui să o “strângem” și mai tare și să eliminăm de pe ea orice profesie cu care nu ne-am identifica, orice activitate pe care – dacă am repeta-o zi de zi – ne-ar aduce mai mulți nervi decât zâmbete. După ce am făcut și acesta lucru, să începem căutarea de certificate sau diplome care ne trebuie pentru acele meserii. Ne-ar ajuta foarte tare și dacă am căuta și anunțuri de locuri de muncă cu acele posturi. În descrierea jobului, am putea vedea foarte bine ce se cere și ce aptitudini ar trebui să dezvoltăm noi. După ce am aflat mai multe detalii despre fiecare, atunci să tăiem de pe listă toate acele locuri de muncă pentru care nu am fi calificați – sau ar dura foarte mult să obținem o diplomă necesară sau nu se aplică pentru etapa de viață în care suntem. Ar trebui să rămână pe foaie doar două-trei opțiuni. Acum ar trebui să urmeze căutarea și mai detaliu. Ar fi ideal să avem sau să căutăm în jurul nostru persoane care lucrează deja în domeniul respectiv și să întrebăm cum este de fapt. Putem de asemenea să căutăm detalii despre cum este să lucrezi într-o companie anume, intrând pe website-ul lor sau citind despre ei pe LinkedIn, social media etc De exemplu, dacă suntem mai mult înclinați spre partea umană, ne place să comunicăm și avem și un vocabular bogat, o carieră în comunicare sau publicitate este mai mult decât potrivită.

Nu în ultimul rând, nu mai este de mult obligatoriu să avem o singură meserie toată viața. Putem oricând să ne schimbăm calea profesională, dacă nu mai suntem fericiți sau dacă nu ne mai aduce aceleași satisfacții. Ba mai mult, specialiștii chiar ne recomandă să avem cel puțin două profesii de-a lungul unei vieți. Și, până la urmă, oricând ne putem reinventa, fără ca viața să ne oblige.