Antreprenorul care transforma in aur tot ce atinge

Se afla in spatele unora dintre cele mai importante succese in afaceri din ultima vreme. Uneori singur, ca in Lets Bonus, vandut in 2012 catre LivingSocial, iar altii in companie, ca in exemplul actual al Wallapop (impreuna cu Gerard Olive si Agustin Gomez, acesta din urma in calitate de CEO), companie care a primit unul dintre cele mai mari injectii de capital din istoria economica spaniola: nu mai putin de 38 de milioane de euro, desi anumite limbi vorbesc despre o intrare viitoare de 100 de milioane de dolari.

Lasand zvonuri deoparte, nu exista nicio indoiala ca are un anumit dar de a conduce spre succes proiectele in care este implicat, asa ca am vrut sa-i cunoastem cheile. Si incepem cu ultima lui aventura.

Antreprenori: Cum a reusit o companie fara venituri, precum Wallapop, sa atraga 38 de milioane de investitii in doar doi ani? Miguel Vicente: Da. Este o companie tanara si de la inceput am avut un raspuns grozav din partea utilizatorilor. Anunturile este un sector al carui model s-a bazat pe veniturile din publicitate, dar credem ca atunci cand ai o cota mare de piata ajungi la un Ebitda interesant. Acest profil de companie, cu rate de crestere foarte rapide, are nevoie de timp pentru a face afacerea profitabila. Am crescut cresterea si functiile pentru a mentine nivelul de utilizatori. Si, desi este mai frecvent in afara Spaniei, exista investitori care mizeaza pe modele care „perturbeaza” o industrie si dobandesc foarte repede o dimensiune care le permite sa obtina un randament interesant.

EMP: Si ce este adevarat despre zvonurile care indica intrarea a 100 de milioane de dolari, ceea ce ar insemna sa evaluezi compania la 1.000 de milioane? MV: Nu sunt autorizat sa ofer date in acest sens. Nu fac niciun comentariu.

EMP: Sunt cei care spera ca Wallapop va fi in sfarsit acel „unicorn” (marea bomba digitala) pe care toata lumea spera ca va aparea in Spania… MV:Spania si Barcelona, ​​in special, se bucura de prestigiu international. Au fost create companii precum eDreams, Privalia sau Social Point care au starnit interesul investitorilor, in special al celor internationali. Exista companii cu 80 sau 90% din veniturile lor din strainatate si care concureaza la nivel global. Poate ca Berlinul sau Londra sunt in frunte din cauza dimensiunii ecosistemului, pentru ca exista un angajament public si un mare sprijin pentru ecosistemul antreprenorial de acolo. Dar Spania are avantaje competitive: talent pregatit si companii mari care lucreaza cu startup-uri. In acesti 5 ani ecosistemul s-a miscat foarte mult pentru ca s-au vandut firme, care au pus bani in piata si s-a creat acea roata in care alti antreprenori parasesc companiile pentru a-si lansa propriile proiecte. In plus, exista un element care ne face competitivi pentru a atrage talente internationale: calitatea vietii si scoli de afaceri prestigioase. Concuram in conditii egale, fara complexe.

EMP: Obiectivul Barcelona Tech City este sa realizeze o vale Ramblas? MV: Da. Desi Silicon Valley are un ecosistem greu de replicat din cauza simbiozei dintre universitatile tehnologice si de afaceri cu ecosistemul antreprenorial. Una dintre principalele provocari pentru Spania este ca, desi avem universitati tehnice cu o baza buna, inca nu am atins acel nivel de implicare. Exista chiar si un anumit decalaj in planurile de formare si exista paradoxul de a fi nevoit sa recurga la personal extern pentru ca nu exista suficient talent pregatit. Exista si o problema culturala: acolo au fotografia lui Zuckerberg in dulapuri si aici nimeni nu o are pe cea a lui Lucas Carne, de la Privalia. Exista referinte acolo care incurajeaza cultura antreprenoriala si aici suntem departe de asta. Este o materie in asteptare.

EMP: Ce ii lipseste antreprenorului spaniol sa se freaca cu americanul? MV:Avantajul antreprenorului nord-american este ca piata locala pe care o acceseaza este foarte mare, cu multe milioane de locuitori si un PIB mai mare. Pentru a egala cota de piata a unei afaceri care prinde radacini acolo, in Europa ar trebui sa fii in 20 de tari. Acest lucru ii face pe antreprenorii din SUA sa stranga mai mult capital, deoarece profiturile asteptate sunt mai mari. Dar sunt tot mai multi antreprenori din toata Europa care indraznesc sa atace piata americana. Exista elemente din punct de vedere normativ si fiscal care ar putea fi imbunatatite, precum sprijinul pentru reinvestitii pentru business angels si ca in Spania avem un deficit de investitii in capital de risc: este jumatate din media europeana, este de 4 sau 5 ori mai mic. decat cel al SUA si de 7 sau 8 ori mai mic decat cel al Israelului. Acest lucru este imbunatatit cu creditele ICO si cu imprumuturile ENISA. Din fericire, antreprenoriatul in sectorul digital are mai putine restrictii si poti face fata unui proiect global de la inceput.

EMP: Se pare ca tot ce atingi se transforma in aur: mai intai cu LetsBonus si acum cu Wallapop. Nu exista erori in istoricul dvs.? MV: Foarte multe. Intreprinderea inseamna greseli: antreprenorul ia cele mai multe decizii orbeste pentru ca nu are informatii care sa stie unde va merge piata. Metodologia de lucru la Antai este sa fie constant intr-o faza iterativa, testand noi modele de afaceri si facandu-le sa evolueze in functie de raspunsul utilizatorului. Este cel mai bun mod de a intreprinde: cu faze iterative in care gresesti, testezi si ajustezi.

EMP: Din trinomul idee, marketing sau talent, caruia ii dai mai multa importanta? MV: Ideile nu au mare valoare. Cel mai important lucru este talentul. Nu exista proiecte bune sau rele, ci echipe care le fac bune sau rele.

EMP: Ce rol joaca inovatia si marketingul? MV: Pentru a creste rapid, trebuie sa ai un model disruptiv capabil sa distruga modul in care o industrie a concurat. Asta este inovatia. Dar pentru a avea masa potrivita ai nevoie de marketing si resurse. Avem mass-media pentru acorduri de capital pentru ca intr-o companie care se confrunta cu consumatorii trebuie sa faci marketing. Am facut-o in Wallapop si acum avem fond propriu, Media Digital Ventures, cu un inventar de 30 de milioane de euro cu sprijinul Atresmedia, Vocento, Grupo Zeta, Grupo Godo, Ara.cat si Clear Channel… Dar inovatie este inca sa vina inainte: daca sunteti capabil sa puneti o propunere de valoare disruptiva, veti atrage clienti la un cost de achizitie scazut.

EMP: Cum a aparut ideea de a crea LetsBonus? MV: In 2009 am inceput sa ma gandesc cum sa folosesc retelele sociale pentru a cumpara. Am crezut ca in ziua in care mai multi cumparatori s-au inscris putem obtine reduceri. Am explorat concepte care au functionat in alte tari. Au fost oameni care mi-au spus ca cupoanele nu vor functiona in Spania. Am deschis in Barcelona, ​​Madrid si alte orase din Spania si in curand in Europa de Sud si America Latina. A fost ametitor: in 12 luni am deschis in 4 sau 5 tari. In 2011, LivingSocial a luat o participatie de 50% pentru a ne sprijini in internationalizare. In 2012 restul s-au vandut si am plecat in 2013.

EMP: Si de acolo apare Antai Venture Builder? MV: Da, experienta de a fi antreprenor la nivel profesional si vital este irepetabila: dai totul, scoti tot ce ai inauntru si, indiferent de rezultate, este magnifica. Dupa ce am parasit LetsBonus m-am gandit care este urmatorul meu pas si am vazut ca ceea ce conta pentru mine era sa continui sa asum, adrenalina de a inlantui lucrurile de la zero. Asa s-a nascut Antai Venture Builder, care este ca o fabrica de creare de companii. Acesta este drumul.

EMP: Antai lucreaza ca „constructor de afaceri”, dar este si un fond de investitii… MV: Identificam modele si segmente atractive, unde este posibil sa cream concepte si sa finantam primele runde. Avem fonduri cu investitori de profil international cu 25 de milioane de euro care ne ajuta sa crestem cu retea. Dar investim doar in companiile noastre. Obiectivul este de a crea doua sau trei startup-uri pe an cu modele scalabile, bazate pe tehnologie si care sa construiasca o bariera de intrare cel putin locala, astfel incat, in timp ce creezi active bazate pe afaceri sau utilizatori, sa mentii acea pozitie fata de concurenti.

EMP: Incotro credeti ca se indreapta noile tehnologii? MV: Vedem multe companii 100% mobile care cresc, medii de colaborare care doboara barierele si lumea medicinei si a masinilor. Ceea ce este evident este ca ciclurile de adoptare a tehnologiei sunt din ce in ce mai scurte: Facebook a durat jumatate mai mult decat eBay pentru a ajunge la 100 de milioane de utilizatori, iar WhatsApp jumatate mai mult decat Facebook. Este o oportunitate de a creste foarte repede, dar ne obliga si sa ne descurcam intr-un mod diferit.

Jumatate din tandem

Cineva crucial in ultimii trei ani din viata de afaceri a lui Vicente este Gerard Olive. 50% din Antai. „Ne-am facut prieteni care lucreaza. Creasem agentia Be Republic si ne ocupam de pozitionare si marketing digital pentru LetsBonus. Am vorbit mereu despre cum, intr-o zi, vom face ceva impreuna. Acum trei ani am lasat conducerea de zi cu zi a agentiei in mainile partenerului meu si am lansat Antai. Aveam amandoi experienta in crearea de startup-uri, asa ca stiam ca putem imbunatati eficienta, viteza si putem crea un nucleu dur care sa finanteze companiile.” Secretul lui Antai: „in primul rand, ca echipa de management este coerenta si obisnuita sa creeze companii in lumea digitala. ; al doilea, viziunea internationala; in al treilea rand, grupuri mari de parteneri si fonduri internationale de capital de risc cu resurse proprii si, in al patrulea rand, componentele emotionale. Ne place ceea ce facem, ne bucuram si ne intelegem bine”. Olive este foarte clar in privinta cheilor sale de management: „perseverenta (cand il vad negru, il las sa se odihneasca si revin cateva zile mai tarziu), autocontrol. (Stiu sa-mi controlez ego-ul pentru a lucra cu oameni geniali, esentiali in afacerile digitale) si pe termen lung (creez relatii pe termen lung, ceva neobisnuit in acest sector)”.

Cheile succesului

Crearea „coroanelor” de talent „Incorporarea talentului este partea cea mai complicata. Acum exista mai multe talente dispuse sa se angajeze, dar este greu sa-i atragi catre noi proiecte, deoarece cei care au experienta si know-how au multe alternative. Cand incorporam un talent nou, le rog mereu sa ma poata prezenta pe cineva ca el intr-o luna. Este cheia, sa te misti in coroana oamenilor care se cunosc si care au mai lucrat impreuna”.

Gestionarea timpului „Sunt capabil sa identific acele patru lucruri pe care trebuie sa le fac astazi, da sau da, indiferent de incendiile, si le fac mereu. Cand incepi o afacere, totul trebuie facut si este foarte usor sa te lasi dus in graba si poti pierde din vedere prioritatile”.

Calea de mijloc ”Sfatul meu pentru antreprenori este sa aiba o buna doza de ambitie si realism. Gandeste-te la Apple, dar actioneaza mic. Nu este usor sa combinati ambele concepte, dar succesul este in amestec.”

Antreprenoriat in companie „In LetsBonus am incercat sa ma angajez insotit, dar nimeni nu a vrut si am mers singur. Este mai bine sa te angajezi in echipa, cu oameni in care ai incredere si cu experienta complementara. Asa ai mai multe sanse de succes. Sa lucrez cu Gerard a fost o placere, ne completam si ne distram. Pasiunea te ajuta sa depasesti barierele”