Top 12 al celor mai mari batalii din Roma

Nimic nu poate fi mai adevarat decat celebra zicala: „Roma nu a fost construita intr-o zi”. In timp ce Roma este bine cunoscuta pentru modul sau de viata generos si indulgent, multe razboaie au fost purtate pe parcurs pentru a asigura supravietuirea republicii si a imperiului.

Razboaiele au condus adesea la schimbari in conducere, care, la randul lor, au permis dezvoltarea culturii si istoriei romane pe intreg teritoriul roman.

Iata o lista a 12 razboaie celebre care au fost purtate in Roma sau in numele acesteia:

1. Razboiul civil al lui Cezar

Acest razboi este cunoscut si sub denumirea de Marele Razboi Civil Roman si a fost purtat intre 49 i.Hr si 45 i.Hr. intre Iulius Caesar si membrii Senatului Roman. Cezar devenise deja un super-erou in ochii poporului roman dupa razboiul galic si a introdus multe reforme pentru poporul Romei.

Inainte de razboiul civil al lui Cezar, o serie de razboaie au fost deja purtate in Italia, Grecia, Africa si alte parti ale Europei, in timp ce diversi lideri se luptau pentru suprematia politica. Dictatura lui Lucius Cornelius Sulla a insemnat curand ca aceasta situatie politico-militara a ajuns in cele din urma chiar in pragul Romei.

Ca urmare a razboiului civil, s-a infiintat Imperiul Roman. Marcu Antoniu si Iulius Cezar au devenit conducatori asupra intregului imperiu. Ulterior, Iulius Caesar a fost asasinat, iar Marcu Antoniu s-a sinucis dupa moartea Cleopatrei.

2. Razboiul romano-latin

Razboiul romano-latin a inceput in secolul al VII-lea i.Hr. cand latinii au facut o incursiune pe pamanturile romane, asteptand sprijinul regelui roman, Ancus Marcius. In schimb, Ancus le-a declarat razboi, iar un numar mare de latini au fost nevoiti sa se refugieze in orasul Roma.

A urmat o serie de batalii in 588 i.Hr. in timpul domniei lui Lucius Tarquinius Priscus. Unele orase latine au fost preluate de romani si s-a convenit un acord de pace. Razboiul a izbucnit din nou in 508 i.Hr. cu rezultate similare. Regele etrusc, Lars Porsena, a fost invins, iar romanii si latinii au semnat din nou un tratat de pace.

Acest tratat a fost incalcat de latini in 389 i.Hr. La sfarsitul anilor 380 i.Hr., orasul Praeneste a fost principalul agresor al orasului Roma, dar si el a fost invins in razboiul latin de mai tarziu si a devenit in cele din urma un aliat roman.

3. Razboiul macedonean

Razboiul macedonean a fost o serie de razboaie care au fost purtate in regiunea mediteraneana intre Republica Romana si aliatii sai greci impotriva diferitelor regate grecesti. In total, au fost sase conflicte, inclusiv patru razboaie in Macedonia, unul impotriva Imperiului Seleucid – in timpul caruia Imperiul Seleucid a fost anihilat – si unul impotriva Ligii Aheilor. Aceste razboaie au inceput in 214 i.Hr. si s-au incheiat in 148 i.Hr.

Primul razboi macedonean din 214 i.Hr. impotriva lui Filip al V-lea al Macedoniei s-a incheiat in impas in 205 i.Hr. Al doilea razboi macedonean a fost o continuare a razboiului din deceniul precedent. A inceput in 200 i.Hr. si s-a incheiat in 196 i.Hr. odata cu moartea lui Filip al Macedoniei.

Al treilea razboi macedonean a avut loc intre 171 si 168 i.Hr. intre Roma si fiul lui Filip, Perseu. Perseus a fost invins, iar regatul Macedoniei a fost impartit in patru regiuni, toate conduse de Roma.

Al patrulea razboi macedonean a inceput in anul 150 i.Hr., ca urmare a revoltei impotriva Romei de catre Andriscus, care se pretindea a fi fiul lui Perseus. A fost invins in 148 i.Hr.

Razboaiele macedonene au dus la formarea Ligii Aheilor.

4. Razboiul Pyrhic

Razboiul Pyrrhic a inceput in 280 i.Hr. si s-a incheiat in 275 i.Hr. si a fost purtat intre Pyrrhus, regele Epirului, si Republica Romana. Pyrrhus a cerut ajutor pentru a invinge Republica Romana din orasul grecesc Tarentum.

Razboiul s-a incheiat in cele din urma cu o victorie pentru romani, dar nu pana cand ambele parti au suferit pierderi grele. Razboiul Pyrhic a fost un semn pentru alte imperii si tari ca romanii puteau castiga o batalie prin curaj si perseverenta chiar si atunci cand au suferit pierderi grele.

5. Razboiul Galic

Inainte de a deveni parte a Imperiului Latin, galii erau cunoscuti ca triburile galice. Razboiul galic a fost purtat intre triburile galice si romani din 58 i.Hr. pana in 50 i.Hr.

Se crede ca principala motivatie a lui Cezar pentru razboaiele galice a fost sa-si impulsioneze cariera politica si sa-si plateasca unele din datoriile; galii erau bogati, in special tribul Helvetti care avea o relatie comerciala excelenta cu negustorii din Roma.

Au fost purtate mai multe campanii impotriva triburilor galice, dar in cele din urma au fost supuse si absorbite in imperiul lui Cezar.

6. Razboiul punic

La fel ca si razboiul macedonean, razboiul punic a fost de fapt o serie de razboaie: primul, al doilea si al treilea au durat intre 264 i.Hr. si 146 i.Hr. intre Roma si Cartagina.

Primul razboi punic a inceput in anul 264 i.Hr. Razboiul a fost dur si ambele parti au suferit multe victime. S-a incheiat cu semnarea unui tratat prin care Cartagina trebuia sa plateasca Romei indemnizatii de razboi considerabile.
Al Doilea Razboi Punic a inceput in 218 i.Hr. si s-a incheiat in 201 i.Hr. Generalul cartaginez, Hannibal, a invadat nordul Italiei si a invins Roma in diferite batalii.

Al treilea razboi punic a inceput in 149 i.Hr. si s-a incheiat in 146 i.Hr. Acesta a fost ultimul razboi punic care a vazut distrugerea totala a Imperiului Cartaginez si romanii au iesit ca invingatori generali.

7. Batalia de la Cartagina

Batalia de la Cartagina a avut loc in timpul celui de-al treilea razboi punic din 149 i.Hr. pana in 146 i.Hr. intre cartaginezi si romani. Imperiul Cartaginez a fost anihilat, iar istoricii sustin ca acest razboi ar fi putut fi primul exemplu adevarat de genocid.

Se crede ca dupa distrugerea Cartaginei, romanii au folosit pamantul pentru productia de sare, deoarece era destul de aproape de coasta.

8. Razboiul Cimbrian

Acest razboi a fost purtat intre Republica Romana si triburile Germaniei din 113 i.Hr. pana in 101 i.Hr. Romanii s-au confruntat cu infrangerea initiala si, dupa pierderi masive in batalia de la Arausio, s-au simtit sub presiune si a fost declarata stare de urgenta.

Generalul roman Marius a preluat armata si a inceput sa le reconstituie. Comandant stralucit si nemilos, a reusit sa intoarca trupele romane demoralizate. In 101 i.Hr., Marius era gata sa infrunte din nou tribul Cimbri. Dupa o batalie devastatoare, liderii cimbri au fugit, iar femeile si copiii s-au sinucis pentru a nu fi molestati de romani si fortati sa devina sclavi.

Cimbrienii nu au fost complet anihilati, iar unii refugiati cimbrieni au fugit pe coasta baltica si in alte regiuni. Descendentii lor au fost cei care l-au intalnit si l-au confruntat pe Iulius Caesar, nepotul lui Marius, in conflictele ulterioare.

Sfarsitul razboiului cimbrian a marcat inceputul conflictului dintre Marius si Sulla care, la randul sau, a dus la primul razboi civil al Romei.

9. Razboiul Romano-Parth

Acest razboi, intre Republica Romana, Imperiul Roman si Imperiul Parth, a avut loc intre anii 66 i.Hr. si 217 d.Hr. De asemenea, a luat forma unei serii de razboaie. Dupa o victorie timpurie a romanilor, s-a decis ca Imperiul Roman sa aleaga ce print part va sta pe tronul armean.

In timpul campaniilor ulterioare, puterea romana a scazut, iar Imperiul Parth a devenit din nou o amenintare reala, dovedind romanilor ca estul putea fi la fel de puternic ca si ei.

Controlul roman a fost extins in Imperiul de Rasarit si a supravietuit pana in secolul al VII-lea. In acest timp, multe provincii au fost adaugate Imperiului Roman, cum ar fi Pontul si Colhida in anul 64 d.Hr. si Armenia Mica si alte regate invecinate in anul 72 d.Hr. Aceasta a marcat infrangerea Armeniei; provinciile parthe au fost in curand adaugate Imperiului Roman.

10. Batalia de la Capul Ecnomus

Batalia de la Capul Ecnomus a fost o batalie navala care a avut loc in Capul Ecnomus in anul 256 i.Hr., ca parte a Primului Razboi Punic dintre romani si cartaginezi. Roma a reusit sa captureze o multime de Cartagina in primul razboi punic, in ciuda faptului ca cartaginezii erau mai experimentati in razboiul maritim din cauza conflictelor lor anterioare din Marea Mediterana.

Batalia de la Capul Ecnomus se crede ca a fost cea mai mare batalie navala din istorie. In ciuda rezistentei acerbe si a expertizei lor in razboiul naval, cartaginezii au fost infranti de priceperea si organizarea fortelor romane, care au luptat intr-un grup de patru escadroane de inalta calificare. De asemenea, romanii i-au luat prin surprindere pe cartaginezi, atacand dinspre vest in loc de est, asa cum era de asteptat.

11. Razboiul Marcoman

Razboiul Marcoman a fost, de asemenea, o serie de razboaie care au avut loc intre 166 si 180 d.Hr. Aceste razboaie au fost purtate intre romani si barbari de-a lungul granitei de nord-est a Imperiului Roman.

Primul Razboi Marcoman a fost rezultatul invadarii de catre romani a regatului Marcomanni la nordul Dunarii. Acest lucru a dus la diferite batalii ulterioare impotriva tribului Quadi in timpul celui de-al Doilea Razboi Marcomanic, care a fost purtat intre 179 si 180 d.Hr.

Dupa moartea lui Marcus Aurelius, fiul si succesorul sau, Commodus, a ales sa nu urmeze sfaturile generalilor sai superiori si a semnat un tratat de pace cu Marcomani si Quadi.

Acest lucru a transmis un mesaj ca Imperiul Roman a fost slabit la granita sa de nord, iar razboaiele Marcomanice pot fi vazute ca inceputul unei probleme mai mari, deoarece triburile germane au inceput curand sa riposteze.

12. Batalia de la Cannae

Aceasta batalie a avut loc in timpul celui de-al doilea razboi punic si a fost cea mai mare batalie din istoria Imperiului Roman. A avut loc din 218 i.Hr. pana in 201 i.Hr. intre consulii Romei si Hannibal de Cartagina.

Batalia a fost cea mai crunta batalie dusa vreodata. Diverse tactici de razboi ingenioase au fost folosite de ambele parti si ambele parti au suferit multe victime. Romanii au pierdut intre 10.500 si 16.000 de soldati, iar cartaginezii au suferit si ei mari pierderi in ceea ce priveste soldatii, armele si echipamentul.

Aceste razboaie au avut un impact urias asupra istoriei lumii, nu doar politic, ci si cultural. Victoria romana in razboi a adus arta, cultura, imbracaminte si distractie noua in regatele pe care le-au invins, iar in curand modul de viata roman s-a raspandit in tot imperiul.

Razboaiele au dus si la multe inventii mari in afara Romei, cum ar fi oglinzile arzatoare si ghearele lui Arhimede, care au fost concepute ca mecanisme de aparare impotriva agresorilor romani.