8 vedete cu tulburari mintale

Ce vedete cu tulburari mintale cunosti? In acest articol, vorbim despre unii dintre cei care au decis sa-si faca vizibila boala. 

1 din 4 persoane va suferi, de-a lungul vietii, o tulburare mintala , dupa cum indica datele OMS. Si toti suntem vulnerabili la suferinta din cauza lor, indiferent de statutul nostru socio-economic, cultura sau stilul nostru de viata. 

Toate aceste tulburari pe care le vom aminti au fost recunoscute chiar de celebrii. Multi dintre ei au decis sa-si faca vizibila boala pentru a rupe tabuuri si a normaliza astfel acest tip de tulburare, dand clar ca poti duce o viata normala si chiar sa reusesti in varf, in ciuda lor.

Billie Eilish, Sindromul Tourette

Una dintre celebrele cu tulburari psihice este cantareata Billie Eilish, care sufera de sindromul Tourette. Cantareata a decis sa impartaseasca vestea printre urmaritorii ei de pe Instagram, pentru a intra in legatura cu cei care sufera si ei de sindrom.

Acest sindrom consta intr- o boala neurologica care se manifesta pentru prima data, in general, in copilarie si adolescenta. Presupune multiple ticuri motorii si vocale care dureaza mai mult de un an, pe langa alte simptome precum coprolalia (proferarea involuntara de insulte si obscenitati).

Schizofrenie Megan Fox

Considerata una dintre cele mai sexy actrite din lume, actrita a asigurat intr-un interviu ca a suferit de crize de schizofrenie . El a mai explicat ca suferea de halucinatii auditive, iluzii paranoide si disfunctii sociale.

Diagnosticul nu a fost confirmat 100%, pentru ca ea insasi a mai declarat ca nu stiau exact ce se intampla cu ea. Cu toate acestea, actrita a facut intotdeauna declaratii oarecum controversate, printre care: „Cred ca sunt atat de psihotic si de bolnav mintal incat, daca as putea exploata asta, as putea face ceva cu adevarat interesant”.

Jennifer Lawrence, ADHD

O alta celebritate cu tulburari mintale este Jennifer Lawrence; Mai exact, actrita a fost diagnosticata cu ADHD in copilarie si spune ca rudele ei au poreclit-o „Nitro” pentru ca este la fel de exploziva ca nitroglicerina.

ADHD este o tulburare cronica, pe tot parcursul vietii, care poate fi tratata; la varsta adulta, simptomele de tip mai hiperactiv scad de obicei (lucru care nu se intampla atat de usor cu deficit de atentie).

Catherine Zeta Jones si Demi Lovato, tulburare bipolara

Actrita si cantareata au primit primul diagnostic de tulburare bipolara in 2011, pentru care a fost internata de pana la patru ori . Dupa propria ei recunoastere, faptul ca isi putea numi emotiile si ca un profesionist ii putea descrie simptomele era eliberator. Dupa cum explica ea insasi, in tulburarea bipolara apar urcusuri si coborasuri foarte mari.

Scopul pe care actrita si l-a propus a fost sa se plaseze in mod constient la „calarea de mijloc”. Actrita a decis sa-si faca publica tulburarea pentru a face boala vizibila si a o destigmatiza.

Actrita si cantareata Demi Lovato a fost, de asemenea, diagnosticata cu tulburare bipolara si, de asemenea, in acelasi an cu Catherine. Pentru ea, diagnosticul a fost eliberator, desi nu se simte identificata cu el, in sensul ca pentru ea este ceva ce are, nu ceva ce este. Cantareata a aflat de diagnostic dupa ce a fost supusa unui tratament de detoxifiere pentru abuz de substante, tulburari de alimentatie si comportament auto-vatamator.

Greta Thunberg, Sindromul Asperger

Tanara activista suedeza Greta Thunberg a devenit faimoasa pentru lupta ei impotriva schimbarilor climatice. In plus, a inceput sa dea vizibilitate si sindromului Asperger cand a confirmat ca sufera de acesta; aceasta a fost diagnosticata acum patru ani.

Pentru Greta, acest sindrom este ca o „superputere” care o ajuta sa vada lumea si problemele ei cu claritate si determinare. In legatura cu aceasta, pe contul sau de Twitter a scris: „Am gasit sens intr-o lume care uneori pare superficiala si lipsita de sens pentru atat de multi oameni”.

Leonardo DiCaprio si Cameron Diaz, TOC

Leonardo Di Caprio sufera de TOC inca de cand era copil. Actorul recunoaste ca sufera de boala intr-un grad usor de gestionat . Ca fapt curios, atunci cand Di Caprio  a filmat Aviatorul , recunoaste ca atunci a manifestat niste compulsii, precum trecerea de mai multe ori pe aceeasi usa sau calcarea pe toata guma pe care a vazut-o pe podea. Compulsiile lui insemnau ca i-a luat cel putin zece minute pentru a ajunge de la dressing la platoul de inregistrare.

Cameron Diaz este o alta dintre vedetele cu tulburari psihice, in acest caz si TOC. Mai exact, ea sufera de misofobie, care este un tip de TOC in care apar obsesiile si compulsiile legate de curatenie. Actrita are o obsesie pentru microbi si curatenie, ceea ce o face sa se spele mereu pe maini. Ea insasi o explica astfel: „Sunt constienta de prezenta microbilor si nu ma apropii de fluidele altora, decat daca le cunosc foarte bine”.

Tulburarile mintale variaza foarte mult ca grad, tip, intensitate a simptomelor, interferenta in propria viata… Important, atunci cand cineva sufera de una dintre ele, este sa poti primi un diagnostic adecvat si sa ceri ajutor pentru a invata sa traiesti. cu tulburarea mentinand in acelasi timp o buna calitate a vietii.

Cu totii putem suferi de la unul dintre ei, inclusiv de oameni celebri, desigur, dar acest lucru nu trebuie sa ne ingreuneze sa avem succes la locul de munca si sa ne bucuram de o viata plina.

Este important sa vorbim despre sanatatea mintala si tulburarile mintale pentru a face vizibile, a normaliza si, mai ales, a rupe toate stigmatele si tabuurile asociate acestora.