Testul de sarcina: 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre el

Sursa foto: Shutterstock

Testul de sarcina este modalitatea perfecta de a descoperi, in intimitatea casei, daca esti sau nu insarcinata. Indiferent de tipul testului, toate se bazeaza pe identificarea hormonului sarcinii. Cand este utilizat corect, testul de sarcina este precis, fiind un instrument simplu de folosit. Confirmarea sarcinii poate fi intarita de medicul specialist. 

Cat de important poate fi un test de sarcina realizat conform indicatiilor? Cu precizie de 99%, testul de sarcina bazat in principal pe urina este un instrument util si necesar femeilor care isi doresc un copil. Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre testul de sarcina! 

1. Ce este testul de sarcina?

Testul de sarcina este o modalitate prin care poti sa ai o confirmare sau infirmare a starii tale. Daca este pozitiv inseamna ca vei avea un copil. Toate testele de sarcina se bazeaza pe identificarea hormonului secretat numai in timpul sarcinii si numit Gonadotropina Corionica Umana sau HCG. (1)

Imediat dupa conceptie, corpul tau incepe sa se pregateasca pentru a gazdui copilul, primul hormon secretat fiind cel specific acestei perioade, HCG. De aceea, daca incerci sa ramai insarcinata si vrei sa iti verifici starea, mai ales in lipsa menstruatiei, mergi la farmacie sau intra online in categoria speciala pentru cuplu si sex unde poti gasi o gama bogata de teste de sarcina din care sa alegi varianta potrivita pentru tine. 

2. Cand se evidentiaza hormonul sarcinii?

Prezenta hormonului Gonadotropina Corionica Umana sau HCG se poate evidentia cu un test de sarcina in perioada 6 – 10 zile dupa conceptie, cand ovulul fecundat se adanceste in mucoasa uterina. Cantitatea de hormon creste foarte mult in primele 3 zile dupa conceptie, apoi revine la un nivel echilibrat si se mentine constanta pe parcursul intregii sarcini. Nu doar acest hormon are concentratii mari in sarcina, ci si estrogenul si progesteronul. (1)

3. Cand se face testul de sarcina?

Ideal este sa faci testul de sarcina la 10 – 14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat, cu alte cuvinte la aproximativ o saptamana de la data la care ar fi trebuit sa ai menstruatie, pentru a avea sanse mai mari de a obtine un rezultat corect. Realizarea testului de sarcina mai devreme decat ar trebui poate sa conduca la un rezultat negativ, desi acest lucru nu inseamna neaparat lipsa hormonului HCG din organismul tau. (2)

4. Cum se face testul de sarcina?

Respectand indicatiile de pe foaia cu instructiuni si verificand cu atentie perioada de valabilitate a testului de sarcina. O buna parte a testelor de sarcina se realizeaza dimineata, la prima urina, pentru ca hormonul HCG este in concentratie mai mare. Scufundarea batului in urina sau picurarea pe capatul desemnat ca atare se face rapid si practic, iar rezultatele vor putea fi citite in cateva minute. (2)

5. Interpretarea rezultatelor

Liniuta rosie poate fi interpretata ca test negativ, in timp ce prezenta a doua liniute rosii in paralel poate confirma o sarcina. Exista si alte tipuri de teste in care interpretarea rezultatelor starii de graviditate se face cu ajutorul literelor. Citirea cu atentie a recomandarilor din prospect reprezinta si o certitudine ca ai un rezultat corect inteles. 

Testele pot fi uneori invalide, dar poti obtine si alte rezultate bulversante: fals-pozitiv si fals-negativ. O serie de factori pot influenta acuratetea testului. Daca a doua linie nu este evidentiata, poti fi totusi insarcinata, iar confirmarea iti poate veni daca efectuezi o alta testare in zilele urmatoare. Tratamentele pentru fertilitate, unele tumori sau boli pot determina aparitia unui rezultat fals-pozitiv. Totodata, urina diluata, incorectitudinea efectuarii testului, perioada executarii testarii sau graba pentru citirea rezultatelor pot creste riscul de aparitie a unui rezultat fals-negativ. (2)

Poti consulta medicul specialist, indiferent de rezultatul testului de sarcina de acasa pentru a obtine certitudini si ajutor adecvat nevoilor. 

Acest articol contine informatii despre testul de sarcina. Daca crezi ca prezinti simptome ale unei sarcini si testul nu a fost concludent sau vrei sa fii sigura ca nu te confrunti cu alte probleme de sanatate, mergi la medic si respecta recomandarile acestuia!

Surse de informare:

1. Pregnancy Tests – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests

2. Home pregnancy tests: can you trust the results? – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940