Setarile aparatului de fotografiat

Era digitala a revolutionat intreaga arta fotografica, iar acest aspect poate fi observat pornind de la noile tehnici fotografice pe care aparatele de fotografiat digitale le pun la dispozitia fotografilor, pana la calitatea imaginii. Este adevarat ca fotografiile realizate cu aparatele clasice sunt mult mai bune din punctul de vedere al calitatii, insa fotografia digitala permite fotografului sa jongleze cu setarile aparatului de fotografiat pentru a realiza fotografia dorita. In randurile care urmeaza va vom prezenta setarile generale ale aparatului de fotografiat.

Inainte de toate, pentru reusita totala in fotografie, orice fotograf trebuie sa isi cunoasca aparatul de fotografiat si sa fie constient de ceea ce acesta ii poate oferi. Mai mult decat atat este de preferat ca un fotograf, inainte de a-si alege aparatul de fotografiat, sa se hotarasca asupra genului de fotografie pe care doreste sa il abordeze si, bineinteles, sa tina cont de nivelul sau de pregatire.

Toate aparatele de fotografiat digitale, indiferent ca sunt compacte sau DSLR, au un mod automat prin care setarile aparatului de fotografiat sunt reglate. De ce? Pentru ca in unele situatii, fotografii amatori sunt interesati mai mult de momentul surprins decat de calitatea fotografiei. Insa, pentru a invata cu adevarat setarile aparatului foto si pentru a cunoaste toate posibilitatile de lucru cu acesta, fotografii care doresc sa evolueze in aceasta deosebita arta trebuie sa renunte la modul automat si sa seteze manual toate functiile aparatului de fotografiat.

Modul automat poate fi ales prin simpla apasare a butonului pe care scrie AUTO; majoritatea aparatelor de fotografiat moderne au incorporat acest buton. Sunt multi fotografi care se intreaba ce setari ale aparatului sunt reglate in mod automat. Pentru a veni in ajutorul acestora, prin alegerea modului automat, aparatul de fotografiat seteaza expunerea, sensibilitatea ISO, claritatea. Fotograful interesat doar de moment si nu de calitate este mai mult decat incantat, insa nu si fotograful care doreste ca imaginile sale sa fie cele mai bune din punctul de vedere al calitatii. De aceea, orice fotograf care doreste sa evolueze si doreste sa atinga perfectiunea in ceea ce priveste arta fotografica va avea foarte multe lucruri de invatat de la aparatul sau de fotografiat. Chiar daca se alege modul P, aparatul de fotografiat ofera fotografului posibilitatea de a realiza doar anumite schimbari.

Fotograful poate renunta la modul automat si poate seta fie modul P (Program), fie Av si Tv care sunt programe semiautomate. Fotografii trebuie sa stie care sunt setarile pe care le pot realiza in modurile anterior mentionate. Asadar, fotograful poate modifica efectele legate de expunere, diafragma si timpul de expunere. De asemenea, se poate modifica valoarea sensibilitatii ISO, balansul de alb, formatul fisierului si al imaginii, se pot regla focalizarea si claritatea imaginii. Daca fotograful reuseste sa combine creativ ceea ce vede cu tehnologia si realizeaza imaginile corecte, atunci primul pas important in tehnica fotografiei a fost atins.

Setarea expunerii

Calitatea fotografiilor este influentata in mare parte de diafragma aparatului de fotografiat si de timpul de expunere. Fotograful poate alege modul automat sau poate realiza singur schimbarile in functie de genul de fotografie pe care il abordeaza si in functie de factorii exteriori. Este cunoscut faptul ca pentru a se realiza o fotografie digitala este nevoie ca o sursa de lumina sa treaca prin obiectiv si sa atinga senzorul de imagine. Este foarte important ca un fotograf sa stie cand si ce timp de expunere sa foloseasca pentru ca, in caz contrar, fotografia poate fi supraexpusa sau subexpusa. O fotografie este surpaexpusa atunci cand cantitatea de lumina care atinge senzorul de imagine este mult prea mare, iar subexpunerea reprezinta exact inversul. Pentru a evita aceste situati fotograful poate seta manual durata (timpul de expunere) sau deschiderea diafragmei.

Timpul de expunere folosit difera de la un tip de fotografie la altul. Timpul de expunere reprezinta, de fapt, timpul in care diafragma este deschisa si lumina poate atinge senzorul de imagine.Expunerea poate fi setata in modul P; acest mod este semi-automat deoarece permite doar modificarea expunerii. De asemenea, expunerea poate fi setata si in modurile tematice care sunt foarte apreciate de catre fotografi. Acestea reprezinta, de fapt, versiuni ale modului automat, setate pe anumite subiecte (zapada, soare, copii si animale, timp de noapte, artificii, etc.).In modurile S sau Tv, moduri prioritate de timp, timpul de expunere este amplu. Deschiderea diafragmei este aleasa in mod automat dupa ce va fi ales timpul de expunere. Pe de alta parte, exista si modul Av sau A, prioritar pe diafragma. Dupa ce este setata diafragma, timpul de expunere este setat automat. Aceste doua moduri pot fi utilizate cu succes chiar si de catre fotografii incepatori, ajuntandu-i sa inteleaga, pe rand, cum functioneaza diferitele tehnici fotografice.Expunerea poate fi aleasa manual in modul M, mod in care si timpul de expunere si diagrafma pot fi setate, de asemena, manual. Totul depinde ce ceea ce doreste fotograful sa realizeze.

Cum se masoara lumina?Chiar daca cei mai multi dintre fotografi nu acorda importanta acestui detaliu, lumina poate fi reglata si in foarte multe dintre cazuri calitatea fotografiei creste considerabil. Lumina trebuie setata corespunzator in special in cazul in care subiectul nu se afla fix in centrul cadrului. De aceea, masurarea luminii se poate face in trei moduri: pe mijloc, matrice si intr-un singur punct (spot). Ultimul mod este cel mai precis si poate fi utilizat chiar si pentru subiectele foarte mici.

Reglarea tonurilorPentru ca o fotografie sa fie calitativa este foarte important ca tonurile sa se afle in armonie. Tonurile pot fi corectate iar imaginea va fi mai luminata sau mai intunecata, in functie de situatie.Sensibilitatea ISOSetarea valorilor ISO este un proces foarte important pentru fotografia digitala. Sensibilitatea ISO se mareste in cazurile in care sursa de lumina este prea slaba, si se micsoreaza in caz contrar. Cea mai mica valoare ISO este 100. Daca acest numar creste, aparatul devine mult mai sensibil la lumina. Sensibilitatea ISO poate fi reglata automat sau manual. Cei mai multi dintre fotografii incepatori aleg setarea automata, insa fotografii profesionisti vor seta intotdeauna automat sensibilitatea ISO.

Balansul de alb este una dintre cele mai importante functii ale aparatului de fotografiat digital. In cele mai multe dintre cazuri, balansul de alb (WB) este setat automat, insa exista si situatii in care acesta trebuie reglat manual, fotograful avand posbilitatea de a alege setari predefinite precum sunlight, innorat, lumina incandescenta sau lumina fluorescenta.

Setarea rezolutiei a revolutionat de-a dreptul lumea fotografiei digitale deoarece permite fotografului sa aleaga modul in care va utilza ulterior fotografia. Fotograful are posibilitatea de a alege numarul de pixeli care vor alcatui fotografia.In unele situatii, reglarea claritatii este absolut necesara si se realizeaza prin dispozitivul AF. Claritatea poate fi reglata si cu ajutorul obiectivului.Si setarea blitului este foarte importanta. Acesta poate fi setat automat sau poate fi setat pe modul de declansare fortata.Un fotograf creativ va regla intotdeauna si profunzimea de camp. Profunzimea de camp poate fi reglata prin modificarea deschiderii diafragmei sau prin modificarea distantei focale. Profunzimea de camp are un mare impact pentru fotografia macro.

In unele situatii, aparatul de fotografiat poate fi setat sa fotografieze in serie pentru ca fotograful sa inregistreze mai multe cadre succesive ale aceleasi actiuni.In cazul in care fotograful doreste sa se autofotgrafieze sau se realizeza o fotografie de grup in care trebuie sa apara si fotograful, este setata declansarea temporizata. Fotograful poate regla timpul care se va scurge de la apasarea butonului declansator pana la realizarea fotografiei.

Asadar, chiar daca este vorba de setari importante, sau de setari mai putin importante, orice fotograf trebuie sa isi cunoasca foarte bine aparatul de fotografiat inainte de a fotografia cu el. Aceasta regula este aplicata in toate artele: chitaristul va sti intotdeauna ce sunete va scoate chitara sa, pictorul stie cum sa combine culorile, iar fotograful trebuie sa isi cunoasca aparatul de fotografiat inainte de a combina tehnicile fotografice cu creativitatea si imaginatia.