Top 10 practici religioase in Roma antica

Romanii aveau propria lor religie unica, iar respectarea religioasa era importanta atat pentru familie, cat si pentru stat. Festivalul si ritualul erau obisnuite si erau ocazii de mare veselie.

Fiecare casa romana avea un foc sacru, iar oamenii credeau ca focul aprins va proteja familia. Cand focul s-a stins, au crezut ca se va intampla ceva groaznic in familie. Romanii aveau si ei proprii zei, cum ar fi Jupiter (Zeus), Juno (Hera), Minerva (Athena) si multi altii.

In timpul secolului I d.Hr., romanii i-au copiat pe zeii greci, schimbandu-si numele si atributele pentru a se potrivi propriilor nevoi. Desi religia romana s-a schimbat profund dupa introducerea crestinismului, aici, ne concentram asupra celor 10 practici religioase majore din Roma antica inainte de crestinism:

10. Sacrificiul animal si uman

Sacrificiul a fost o practica fundamentala in multe ceremonii romane, deoarece romanii credeau ca ar avea noroc daca zeii ar fi fericiti. Pentru a-i face pe zeii romani fericiti, in Roma antica se practicau mai multe sacrificii, iar fiecare sacrificiu era extrem de ritualizat.

Sacrificiul de animale

  • Sexul animalului ar trebui sa fie acelasi cu sexul zeului.
  • Animalele albe au fost sacrificate zeilor lumii superioare, in timp ce animalele negre au fost sacrificate zeilor lumii interlope.
  • Inainte ca orice animal sa fie sacrificat, maruntaiele au fost indepartate pentru a asigura puritatea sacrificiului.
  • In timpul celui de-al doilea razboi punic, lui Jupiter i s-a promis ca fiecare animal nascut in acea perioada va oferi cu cinci ani mai multa protectie fata de Hannibal si aliatii sai.
  • Cea mai comuna forma de sacrificiu a fost suovetaurilia sau solitaurilia, care presupunea sacrificiul unui porc, o oaie sau un bou.

Sacrificiu uman

  • Sacrificiul uman era rar. Concursurile de gladiatori au fost introduse pentru prima data la Roma in 264 i.Hr. in onoarea mortilor. La inceput, concurentii au fost voluntari care au pus in practica lupte mitice si moartea nu era obisnuita. Mai tarziu, sclavi si criminali au fost folositi in concursuri si sacrificati „coamelor”, sau sufletelor mortilor, in numele defunctului.
  • Doi soldati rebeli care au incercat o insurectie la Roma au fost sacrificati lui Marte in Campus Martius de catre pontifici si Flamen Martialis sau marele preot. Capetele lor au fost expuse la Regia din Roma.

9. Festivaluri religioase

Au fost multe festivaluri celebrate la Roma in onoarea zeilor. In Roma erau sarbatorite festivaluri, iar cetatenii erau obligati sa-si inchida afacerile in timpul ceremoniilor religioase. Carnea de jertfa era oferita romanilor in majoritatea festivalurilor. Cele mai frecvente sarbatori romane au fost:

Adonia (iulie) : Femeile din gospodarie se urcau pe acoperisul casei si plantau „Gradina lui Adonis”, care continea in mare parte plante cu crestere rapida. Femeile au avut apoi grija de gradina timp de opt luni inainte de a o abandona si de a jeli plantele odata ce acestea au murit. De asemenea, au pus in scena o piesa sacra care arata nunta lui Venus si Adonis, care se baza pe traditia greaca.

Agonalia (1 si 9 ianuarie) : romanii au oferit zeului Ianus smochine, curmale si miere sigilata in borcane albe. Darul de bani pentru membrii familiei a fost destul de popular si in acest festival.

8. Romanii i-au copiat pe zeii greci

Romanii i-au luat pe zeii greci si si-au schimbat numele, iar zeii greci au avut o influenta majora asupra religiei romane. Primii zei greci adoptati de romani au fost zeii gemeni Castor si Polydeuces in 484 i.Hr. In curand, multi alti zei au fost adaugati pe lista. O diferenta intre traditiile grecesti si romane a fost ca romanii foloseau marmura pentru a-si construi statuile, in timp ce grecii foloseau bronzul.

Unii dintre zeii majori din Roma au fost influentati de greci:

Zeul Roman Originea Greaca ApolloApolloCeresDemeterDianaArtemisJunoHeraJupiterZeusMarteAresMercurHermesMinervaAthenaNeptunPoseidonVestaHestiaVulcanHephaestus

Vezi si:

  • Zei greci
  • Zeite grecesti

7. Zeite

Primii romani credeau ca exista forte asemanatoare spiritelor numite Numina care controlau multe aspecte ale vietii lor. Ei credeau ca totul in natura si lucrurile din jurul lor au fost create de Numina, cum ar fi eclipsele de luna si de soare, curgerea raurilor si orice rezultat militar.

6. Romanii s-au inchinat multor zei diferiti

Majoritatea civilizatiilor antice se inchinau la multi zei diferiti, iar romanii nu erau altfel. Fiecare dintre zei are propriul lor scop si valoare. Pe masura ce imperiul a evoluat, noi zei au evoluat odata cu el.

Cativa zei romani populari:

Jupiter (Barbat): principalul zeu roman
Juno (Femeie): Sotia lui Jupiter si zeita femeii si a fertilitatii
Marte (Barbat): Zeul razboiului
Venus (Femeie): Zeita iubirii si frumusetii
Minerva (Femeie): Zeita intelepciunii, arte si mestesuguri, invatare si industrie
Neptun (Barbat): Zeul marii
Ceres (Femeie): Zeita recoltei
Vulcan (Barbat): Zeul lumii interlope
Diana (Femeie): Zeita vanatorii
Bacchus (Barbat): Zeul vinului
Mercur (Barbat): Mesager catre zei
Vesta (Femeie): Zeita vetrei si a caminului

5. Superstitia in religia romana

Superstitia a jucat un rol important in relatia romana dintre zei si oameni. Romanii credeau in diferite prevestiri pentru noroc sau ghinion. De exemplu, au crezut ca ridicarea unei potcoave aruncate le-ar oferi noroc. Se credea ca femeile ar avea noroc daca isi pieptanau parul cu sulita unui mort (cu cat a murit mai recent, cu atat mai bine). Cuvintele „Bona Salus” erau folosite in mod obisnuit ca o binecuvantare de catre romani atunci cand cineva stranuta.

Au fost si multe semne de ghinion. De exemplu, romanii credeau ca cioara este un semn rau. Se credea a fi ghinion sa intri intr-o casa cu piciorul stang mai intai. A fost si ghinion sa ai o vaca deasupra casei tale. Un sarpe cazut de pe acoperis in curte a fost ghinion, iar o pisica neagra care intra in casa sau o grinda de tavan despicata erau considerate semne de dezastru natural.

4. Rugaciuni, juraminte si juraminte

Fiecare jertfa si jertfa catre zei necesita rugaciune. Un sacrificiu fara rugaciune, juramant sau juramant era considerat inutil. Rugaciunile erau deseori rostite ca o comunitate si conduse de preot. Rugaciunile trebuiau sa fie foarte specifice si exacte. Daca se facea vreo mica greseala, rugaciunea trebuia sa fie inceputa din nou, sau uneori trebuia repetat intregul festival. Romanii credeau ca un juramant este o legatura sacra care nu poate fi rupta.

3. Inmormantarile si viata de apoi

Modul in care sunt tratati mortii se schimba cu fiecare civilizatie din istorie, iar romanii aveau propriile lor traditii specifice. De-a lungul timpului, au existat schimbari semnificative in credintele lor cu privire la manipularea mortilor si conceptul de viata de apoi, in special odata cu introducerea crestinismului.

Romanii au urmat o serie de pasi foarte specifici atunci cand au de-a face cu trupurile mortilor. O ruda inchidea ochii cadavrului, strigand numele celui decedat. Corpul a fost apoi spalat si o moneda a fost pusa in gura. Moneda trebuia sa-l plateasca pe Charon, care a transportat mortii peste rau in lumea interlopa.

Statutul social al individului a determinat perioada de timp pentru care a fost expus. Daca persoana era dintr-o familie de clasa superioara, cadavrul era expus pana la o saptamana. Publicul din clasa de jos au fost expusi doar o zi. Inmormantarea avea loc in general noaptea pentru a descuraja adunarile publice mari. In cazul personalitatilor politice importante, muzicienii au condus parada, urmati de cei indoliati de familie care purtau adesea sculpturi portrete sau masti de ceara ale altor membri decedati ai familiei.

Societatile funerare numite collegia se ocupau de inmormantarea corecta a cadavrului. Li s-au platit salarii lunare si le-a fost garantat un loc in columbarium.

2. Temple si altare

Templele romane au fost printre cele mai versatile proiecte arhitecturale ale erei antice si s-au bazat pe modelul etrusc. Templele romane erau unice, dar au fost foarte influentate de greci si etrusci.

Tamplele accentuau de obicei aspectul frontal, avand podiumuri inalte cu trepte. Templele aveau, de asemenea, porticuri cu colonade adanci in fata celulei sau a camerei interioare. Majoritatea templelor au fost construite din beton si caramida, dar mai tarziu au fost mobilate cu piatra si marmura scumpe.

Romanii aveau temple separate pentru fiecare zeu, dar daca mai multi zei trebuiau adorati intr-un singur templu, fiecare dintre zei avea propria sa icoana si cella.

1. Iudaismul si crestinismul

Iudaismul si crestinismul erau doua religii in curs de dezvoltare care nu venerau marii zei romani. Dupa aparitia crestinismului, conceptul de zei diferiti pentru scopuri specifice a inceput incet sa dispara.