Jungla Amazon: creata de asteroidul care a provocat disparitia dinozaurilor

Un nou studiu a putut determina ca asteroidul care a provocat disparitia dinozaurilor ar fi contribuit la formarea padurilor tropicale.

O echipa de oameni de stiinta a reusit sa stabileasca ca uriasul asteroid care a stins dinozaurii in urma cu aproximativ 66 de milioane de ani ar fi fost esential pentru formarea junglei amazoniene.

De ani de zile, craterul format prin impactul acestui asteroid, a fost direct legat de disparitia dinozaurilor si cu consecinte dezastruoase pentru fauna si flora planetei.

Cu toate acestea, noi cercetari conduse de mai multe universitati si institute din intreaga lume au reusit sa preleve mostre si sa stabileasca ca acest eveniment a fost crucial si pentru formarea padurilor tropicale asa cum le cunoastem astazi.

Studiul condus de cercetatori stabileste ca acest eveniment de asteroizi ar fi cauzat disparitia a 45% dintre plante, dand loc „domniei” plantelor cu flori din padurile tropicale moderne.

„Ne-am intrebat cum s-au schimbat padurile tropicale dupa o perturbare ecologica drastica, asa ca am cautat fosile de plante tropicale. Echipa noastra a examinat peste 50.000 de inregistrari de polen fosil si peste 6.000 de fosile de frunze inainte si dupa impact”.

Analizele au aratat ca padurile tropicale au fost dominate in egala masura de feriga si plante cu flori, dar ca au crescut in zone joase ale padurilor junglei amazoniene, deoarece dinozaurii prin calcarea si consumul lor au impiedicat aceste specii de flora sa creasca asa cum o vedem in zilele noastre.

De asemenea, se crede ca caderea cenusii si a materialului stancos in aceasta zona a planetei a contribuit la imbogatirea solurilor din zonele tropicale, promovand cresterea plantelor cu flori, influentand considerabil altitudinea acestora.

Cercetatorii mai cred ca disparitia speciilor de conifere din aceasta zona a permis plantelor cu flori sa abunda. Cu toate acestea, diversitatea plantelor nu s-ar fi recuperat timp de aproximativ 10 milioane de ani dupa impactul cu asteroidul care a provocat disparitia dinozaurilor.

Studiul a mai stabilit ca aceasta noua distributie a speciilor de plante ar fi fost fundamentala pentru ciclurile apei in atmosfera, deoarece plantele cu flori ar fi promovat o mobilitate mai mare a apei si a nutrientilor peste padurea tropicala din padurea tropicala amazoniana.

„Astazi, leguminoasele sunt o familie dominanta in padurile tropicale si, prin asocieri cu bacterii, iau azot din aer si il transforma in ingrasamant pentru sol. Cresterea leguminoaselor ar fi afectat drastic ciclul azotului”, relateaza cercetarea.

Cercetatorii au explicat ca, dupa impact, unele paduri tropicale au fost dense, ca cele de astazi, unde frunzele copacilor si vita de vie aruncau o umbra adanca asupra copacilor, arbustilor si plantelor erbacee mai mici de dedesubt.

Cu toate acestea, coroanele si speciile imprastiate ale padurilor inainte de disparitia dinozaurilor aveau mai putine flori din cauza prezentei acestor specii mari de animale, ceea ce ar fi dus la o miscare mai mica a apei din sol in atmosfera, asa cum o face astazi padurea tropicala amazoniana.

Muzeul de Istorie Naturala a explicat ca istoria dinozaurilor se intinde pe o perioada incredibila de timp si se crede ca acestia au aparut pentru prima data in perioada triasica (acum aproximativ 230 de milioane de ani) si apoi au evoluat intr-o mare diversitate de specii. .

De la animale minuscule, de doar 50 de centimetri lungime, pana la creaturi uriase care pot sa sprinteze 35 de metri, unele ar evolua pentru a dezvolta creste si volanuri elaborate, dinti uriasi si falci zdrobitoare.

La fel, el a indicat ca multe specii au fost acoperite complet cu solzi si armuri, in timp ce altele au dezvoltat smocuri de pene sau chiar o acoperire moale completa unde nu doar speciile terestre ieseau in evidenta, ci si unele zburatoare.

„Aceasta varietate si evolutie extraordinara i-ar ajuta, in parte, sa domine Pamantul timp de mai bine de 150 de milioane de ani”, au spus expertii.

Istoria si disparitia dinozaurilor a atras mereu atentia comunitatii stiintifice, dar noi studii si descoperiri de fosile au facut posibila clarificarea impactului pe care aceste specii l-au avut asupra Pamantului, motiv pentru care cercetarile nu inceteaza sa uimeasca.