Invata copiii despre bani: Lectii financiare pentru fiecare varsta

Impartasirea cunostintelor financiare cu copiii tai este o modalitate excelenta de a-i pregati pentru succes mai tarziu in viata. Prin conversatii, jocuri si situatii de zi cu zi, ii puteti ajuta sa dezvolte abilitati practice de bani si o mai buna intelegere a finantelor personale.

Cum sa-i inveti pe copii mici despre bani

Banii joaca un rol important in toate vietile noastre si este important sa incepem devreme sa invatam copiii mici despre alfabetizarea financiara. Cu indrumarea dvs., acestia pot invata sa ia decizii inteligente acum si sa-si construiasca un viitor financiar puternic maine. 

Cand ii invatati pe copii mici despre bani, incepeti cu elementele de baza. Puteti intotdeauna sa va bazati pe acele lectii financiare pe masura ce se maturizeaza.

Indiferent daca esti un parinte nou sau cresti un adolescent, exista lectii pentru copiii de orice varsta. Asadar, luati in considerare aceste sfaturi atunci cand vorbiti cu copiii dvs. despre bani.

1. Invata-i ce sunt banii

Acesta nu trebuie sa fie un curs avansat in economie. Copiii trebuie doar sa stie ce se intampla cand dai cuiva 20 de dolari. A sti ca banii pot fi schimbati cu bunuri si servicii si ca valoarea lor este sustinuta de guvern este un inceput excelent.

2. Arata-le numeroasele modalitati de a plati

Copiii tai ar putea observa ca folosesti un cec pentru a plati ipoteca, un card de debit pentru utilitati, numerar pentru o sticla de sampon si un card de credit pentru o noua masina de tuns iarba. Acesta este un moment bun pentru a vorbi cu copilul dumneavoastra pentru a va asigura ca inteleg cum functioneaza fiecare.

Lasati copilul sa arunce o privire asupra fiecarei forme de bani pe care o folositi si sa le impartasiti cand si de ce ati putea folosi una in loc de alta. Desi exista multe modalitati de a plati in era digitala de astazi, ati putea incepe cu aceste patru:

  • Numerar: monedele de hartie si monedele sunt cele mai simple forme de bani si cele cu care copilul tau este probabil deja familiarizat. Numerarul poate fi, de asemenea, o modalitate excelenta de a introduce concepte de buget, cum ar fi punerea deoparte a unei bancnote de 20 de dolari pentru a cheltui bani pe saptamana sau adaugarea de monede la o pusculita.
  • Cecuri: data viitoare cand scoateti carnetul de cecuri pentru a scrie un cec, utilizati-l ca moment de predare. Puteti explica ca aceasta bucata de hartie ii spune bancii ca este OK sa platiti pe cineva in numele dvs. cu bani din contul dvs.
  • Carduri de debit: aveti nevoie de ajutor pentru a explica cum functioneaza un card de debit? Incercati sa o comparati cu numerar si cecuri. Un card de debit poate fi introdus ca o alternativa la transportul de numerar. Si este ca un cec pentru ca banii sunt dedusi direct din contul tau bancar.
  • Carti de credit: atunci cand ii inveti pe copiii tai despre credit, exemple reale ajuta. De exemplu, daca copilul tau doreste o bomboana in timp ce tu faci check out la magazin alimentar, poti oferi sa i-o cumperi atata timp cat iti plateste din alocatie. De asemenea, puteti indica cand utilizati un card de credit, daca cumparati mobilier nou sau umpleti la pompa. Mai tarziu, pe masura ce copilul dumneavoastra creste, puteti introduce concepte precum ratele dobanzilor si scorurile de credit.

Odata ce copilul dumneavoastra intelege aceste forme comune de bani, ar trebui sa va fie mai usor sa explicati concepte precum portofelele mobile si diferentele dintre cardurile de credit si cardurile de debit.

3. Arata-le cum sa castige bani

Odata ce copilul dumneavoastra intelege ce sunt banii, puteti folosi aceste cunostinte fundamentale pentru a conecta conceptele de bani si munca.

Incepeti cu conceptul simplu ca oamenii merg la munca in schimbul unui venit. Puteti explica apoi cum primiti un salariu in fiecare perioada de plata, deoarece v-ati indeplinit sarcinile locului de munca.

Sa-i oferi copilului tau o alocatie este o alta modalitate de a-i invata pe copii despre munca si bani.

De exemplu, le poti explica ca le platesti o indemnizatie o data pe saptamana pentru anumite treburi. In schimbul „muncii” lor (treburile), ei primesc un „cec de plata” (alocatia lor).

Doriti sa intariti recompensele muncii grele? Luati in considerare oferirea de oportunitati de a castiga mai multi bani in schimbul unor treburi suplimentare, cum ar fi 5 USD in plus pentru spalarea masinii intr-un weekend.

4. Demonstrati cum sa cheltuiti in mod responsabil

Cheltuielile responsabile includ cunoasterea diferentei dintre dorinte si nevoi. Deci, poate doriti sa incepeti sa-l invatati pe copilul dvs. despre aceasta distinctie de la o varsta frageda.

Poti incepe prin a-ti ajuta copilul sa decida de ce are nevoie si de ce experiente si cumparaturi pretuieste suficient pentru a le petrece pentru dorintele lor. Puteti folosi si propriile dorinte si nevoi ca un bun exemplu.

5. Invata-i cum – si de ce – sa salveze

Obiectivele noastre financiare determina cat economisim si de ce. Puneti bani deoparte pentru pensie? Sau sustinerea fondului tau de urgenta pentru intretinerea neasteptata a masinii? Puteti folosi exemple din viata voastra pentru a ilustra importanta economisirii banilor.

Vrei sa-ti ajuti copiii sa-si stabileasca propriile obiective financiare? O modalitate distractiva si usoara este sa imparta o alocatie in trei borcane: economisirea, cheltuirea si impartirea.

Pune-i sa decida ce vor sa realizeze cu fiecare dintre aceste borcane. Ei pot dori suficienti bani in borcanul lor pentru a cumpara o bomboana in fiecare saptamana, economisind in acelasi timp suficient pentru a cumpara o jucarie noua in cateva luni. Intre timp, un borcan de partajare poate fi folosit pentru a introduce concepte precum generozitatea si darea inapoi.

6. Subliniati importanta de a da inapoi

Vrei sa intariti importanta de a da inapoi? Luati in considerare cauzele care ii pasa copilului dvs. si ajutati-l sa identifice o organizatie nonprofit pe care sa o sustina. Economisirea de fonduri pentru a contribui este o modalitate excelenta de a preda generozitatea, introducand in acelasi timp concepte precum bugetarea.

Puteti chiar asocia experiente de voluntariat cu o donatie in bani. Aceasta abordare poate ajuta la ilustrarea impactului real al donatiei pentru o cauza, iar timpul petrecut in voluntariat il poate face mai memorabil.

Retineti ca adesea exista o varsta minima pentru oportunitatile de voluntariat, asa ca cautati activitati adecvate varstei si verificati cu coordonatorul de voluntari inainte de a va aduce copilul cu el. Aflati mai multe despre cum sa-i invatati pe copii sa daruiasca.

7. Introduceti-le in conceptul de bugetare

Aici se intalnesc castigurile, cheltuielile, economisirea si impartirea. Respectarea unui buget si invatarea costurilor lucrurilor ii vor ajuta pe copii sa inteleaga mai bine gestionarea banilor.

Exista jocuri distractive de bugetare pentru studenti online, inclusiv cele disponibile pentru telefoane si tablete, pentru a le arata copiilor tehnici bune de bugetare si pentru a explica alte practici financiare. De asemenea, puteti sa-l invatati pe copilul dvs. cum familia dvs. bugeteaza si cheltuieste bani pentru diferite lucruri. De exemplu, le puteti include atunci cand planificati mesele saptamanii sau cand cumparati echipament de fotbal.

8. Foloseste tehnologia in avantajul tau

Intr-o lume digitala, copiii tai s-ar putea juca in continuare la un joc de masa ocazional, dar probabil ca sunt mai interesati de jocurile electronice. Si datorita progreselor tehnologice, ii puteti invata pe copii despre bani cu aplicatii pentru mobil, tableta si desktop, care pun un rol modern jocurilor pe care le-ati iubit candva.

Aceste aplicatii pot ajuta copiii sa invete despre bani si cum functioneaza acestia, facand conversatiile tale despre bani mai relevante. Si unii dintre ei fac si lectiile din viata reala mai usor de gestionat, cum ar fi atribuirea sarcinilor copiilor tai si plata lor cu bani reali sau virtuali chiar de pe telefon.

9. Predati gratificarea intarziata

Puteti ajuta copiii mici sa inteleaga importanta amanarii gratificatiei de la o varsta frageda. Acest lucru poate fi realizat oferindu-le copiilor proprii bani in schimbul unor treburi adecvate varstei.

Odata ce au castigat suficienti bani pentru a cumpara un articol care le place, invata-i sa astepte o anumita perioada de timp inainte de a face achizitia. Acest lucru le ofera timp sa decida daca este un articol pe care il doresc cu adevarat. Daca uita de asta, banii pot fi pusi spre altceva.

Cum sa-i inveti pe adolescenti despre bani

Apetitul si capacitatea copilului dumneavoastra pentru lectii avansate in bani vor creste probabil cu fiecare an din viata. Pana cand ajung la anii adolescentei, poate doriti sa-i incurajati sa-si asume responsabilitati suplimentare si sa invete mai multe despre finantele personale.

Pe masura ce extindeti conceptele pe care le inteleg deja, luati in considerare o scufundare profunda in aceste abilitati de gestionare a banilor pentru a-l invata pe adolescentul dvs.

10. Invata-i ca munca grea are valoare

Un loc de munca dupa scoala sau de vara va poate ajuta sa puneti in perspectiva valoarea banilor pentru adolescentul dvs. Cand vor primi primul salariu, vor fi incantati sa castige niste bani de cheltuiala, dar este si o lectie despre valoarea si recompensa muncii grele.

Un loc de munca cu fractiune de norma poate ajuta, de asemenea, adolescentii sa invete abilitati importante de viata, cum ar fi cum sa scrie un CV si o scrisoare de intentie, sa construiasca un profil de job online, sa completeze o cerere si sa se pregateasca pentru un interviu.

Daca detinerea unui loc de munca traditional dupa scoala nu este o optiune buna pentru adolescentul tau, gandeste-te in afara cutiei. Ii poti ajuta sa exploreze diferite moduri de a castiga bani sau sa-i ajuti sa gaseasca agitatii secundare care ii pot interesa.

11. Incurajati sa economisiti bani pentru o zi ploioasa

Pe masura ce adolescentul tau imbatraneste, ii este mai usor sa inteleaga consecintele in viata reala ale cheltuielilor neasteptate.

Puteti folosi situatiile de zi cu zi care se aplica vietilor lor ca momente de invatat despre importanta economisirii pentru situatii de urgenta.

Lucreaza cu adolescentul tau pentru a gandi scenarii potentiale, cum ar fi probleme cu masina sau ecranul unui telefon mobil crapat si ajuta-l sa decida un obiectiv de economisire. Chiar daca nu au nevoie niciodata de acesti bani, lucrul catre un obiectiv financiar este o modalitate excelenta de a face din economisire un obicei si nu doar o idee ulterioara.

Daca adolescentul tau nu are un cont curent sau de economii, acesta poate fi un moment bun pentru a-l ajuta sa deschida unul. Banca dvs. poate oferi chiar conturi concepute special pentru adolescenti.

12. Invata-i sa gandeasca la viitor

Ai nevoie de mai mult ajutor pentru a-ti invata adolescentul sa economiseasca? Incercati sa explicati cum economisirea face posibila distractia viitoare. Puteti folosi exemple pe termen scurt, cum ar fi economisirea pentru activitati de weekend. Sau exemple pe termen lung, cum ar fi economisirea pentru un telefon sau o masina noua.

Si, crezi sau nu, acesta poate fi si un moment bun pentru a-i invata pe copii despre pensionare. Odata ce adolescentul tau castiga bani, poti deschide un cont de pensie cu avantaje fiscale pe numele lui. Ii vei oferi copilului tau un avans si beneficiezi de ani suplimentari de dobanda combinata.

Iti poti ajuta adolescentul care castiga venituri sa configureze transferuri automate din contul sau curent catre un cont de economii saptamanal sau lunar.

13. Incurajati-i sa-si verifice soldul contului inainte de a face o achizitie

Vrei sa-ti ajuti adolescentul sa evite descoperirile de cont si cardurile epuizate la maximum? Invata-i importanta conectarii la contul lor bancar online pentru a-si verifica soldul si a vedea orice tranzactii in asteptare.

Adolescentul dvs. poate prefera aplicatiile extraselor si carnetelor de cecuri tiparite, iar transferurile electronice la cecurile scrise de mana. Lucrati cu ei pentru a crea obiceiuri de bani care se potrivesc stilului lor de viata. Ii puteti ajuta sa configureze alerte prin e-mail sau text care trimit notificari regulate de sold, astfel incat sa fie mereu la curent.

Unele banci dezvolta chiar noi tehnologii precum chatbot-uri si AI. De exemplu, Eno, asistentul dvs. Capital One, va ajuta sa va pastrati conturile mai sigure si va ajuta sa va urmariti cheltuielile monitorizandu-va contul cardului de credit si trimitandu-va informatii utile atunci cand detecteaza incercari gratuite, taxe recurente si multe altele.

14. Explicati cum sa utilizati creditul in mod responsabil

Creditul poate parea un subiect misterios pentru adolescenti. Dar puteti incepe prin a explica importanta unui scor bun de credit ca adult. Si ajuta-ti adolescentul sa inteleaga cum comportamente precum platile la timp il pot ajuta sa-si construiasca un scor de credit puternic in timp.

15. Ajuta-ti adolescentul sa stabileasca si sa creeze credite

Vrei sa-ti ajuti adolescentul sa-si construiasca propriul istoric de credit? Adaugarea acestora in contul dvs. ca utilizator autorizat si modelarea utilizarii responsabile este un loc minunat de inceput, dar acordati atentie limitelor de varsta stabilite de emitentii de carduri de credit.

Adaugarea unui utilizator autorizat in contul dvs. Capital One va poate ajuta sa castigati mai multe recompense si sa tineti evidenta cheltuielilor pe un singur cont, fara costuri suplimentare. Pentru a le configura, tot ce veti avea nevoie este numarul lor de securitate sociala si data nasterii. Veti avea, de asemenea, optiunea de a alege nivelul lor de acces. Ei pot fi eligibili pentru a crea un profil digital, care le permite sa-si gestioneze contul online. Odata ce sunt adaugate, li se va trimite un card pentru a incepe sa le foloseasca imediat.

16. Arata-i copilului tau cum sa-si verifice si sa-si monitorizeze creditul

Pentru a-ti ajuta adolescentul sa verifice si sa-si monitorizeze creditul, incearca CreditWise de la Capital One – este gratuit si nu ii va afecta creditul.

Obtinerea unui card de credit pentru un adolescent este ceva pe care ar trebui sa-l luati in considerare cu atentie, dar construirea unui istoric de credit poate fi utila pentru viitorul sau financiar, in functie de varsta. Daca adolescentul dvs. incepe sa construiasca credit cu utilizarea responsabila a cardului sau, este posibil sa aiba un istoric de credit mai lung decat unii dintre colegii sai, ceea ce le-ar putea oferi acces la liniile de credit mai mari necesare pentru a face achizitii mari in viitor.

17. Invata-i sa plateasca facturile la timp

Platile la timp pot ajuta adolescentul sa-si imbunatateasca scorul de credit si sa evite taxele de intarziere si potentialele cresteri ale ratei dobanzii. Le puteti arata cum sa se inscrie pentru plati automate sau cum sa se inscrie pentru e-mailuri de memento. In acest fel, isi pot mentine platile la zi.

18. Explicati importanta crearii unui buget

Vrei sa-ti ajuti adolescentul sa construiasca si sa respecte un buget? Incepeti prin a consolida modul in care un buget ii poate ajuta sa-si atinga obiectivele si sa ia decizii financiare mai bune.

Rugati-i sa se gandeasca la cat de mult venituri au, cum si-au cheltuit banii si la ce si-ar dori sa poata cumpara sau economisi pentru viitor. Apoi, aratati-le cum pot fi clasificate cheltuielile in functie de achizitii comune, cum ar fi mesele in oras, divertisment, haine si hobby-uri.

Puteti scrie un buget pe hartie, dar site-urile populare de bugetare au instrumente de vizualizare care pot face acest lucru mai distractiv si mai usor de inteles pentru adolescentul dvs.

19. Gasiti podcasturi financiare pe care adolescentul dvs. le poate asculta

Intr-o era digitala, adolescentul tau poate prefera sa asculte un podcast pentru a-si imbunatati cunostintele financiare, decat sa citeasca o carte. Cautati in jur diferite podcasturi legate de finante si incurajati-i sa se acorde in timp ce se antreneaza, merg intr-o calatorie lunga sau fac o plimbare.

20. Subliniati ca viitorul lor financiar este responsabilitatea lor

S-ar putea sa-i oferi adolescentului tau mai multa responsabilitate. Dar sunt sanse sa platiti in continuare pentru unele, sau pentru toate, cheltuielile lor majore. Poate ca isi castiga proprii bani, dar daca locuiesc sub acoperisul tau, nu sunt pe deplin responsabil de viata lor financiara.

Daca copilul tau se confrunta cu un esec financiar cand este mic, poate fi o oportunitate pentru el sa invete. Si odata ce sunt singuri, ar putea fi mai bine pregatiti sa-si asume responsabilitatea pentru viata lor financiara.