In ce mod iti poate afecta sanatatea, durerea din dragoste

Recuperarea după o despărțire poate fi o muncă grea. Și nu este doar în capul tău – pot exista și efecte fizice. “Cred 100% că o inimă frântă și o durere emoțională pot afecta negativ sănătatea fizică”, spune Courtney Nesbitt, L.C.S.W., care practică terapia individuală, de cuplu și de grup. “Mintea este un organ foarte puternic și suferința este o emoție foarte puternică. Când cele două se combină, cu siguranță poate produce o reacție fizică.”

Durerea emotionala și creierul

Fiecare om trece la un moment dat printr-o despartire si experimenteaza durerea emotionala cauzata de aceasta experienta. Aceasta etapa face parte din viata si ne poate invata foarte multe lucruri utile. Ai crezut ca ti-a intalnit marea iubire pe www.abcmatrimoniale.com si totul s-a terminat? Ei bine, nu trebuie sa faci din asta o drama, pentru ca exista cu siguranta cineva mai potrivit pentru tine. Deși experții sunt de acord că o despărțire poate provoca durere fizică și alte efecte asupra sănătății, “de ce” nu este clar.

Cercetările recente au descoperit că persoanele care au trecut recent printr-o despărțire experimentează o activitate cerebrală similară atunci când li se arată fotografii cu persoana iubită, așa cum se face atunci când suferă fizic. Cercetătorii au concluzionat că respingerea și durerea emoțională și fizică sunt toate procesate în aceleași regiuni ale creierului. Potrivit autoarei Meghan Laslocky, care a scris cărți despre suferință, acest lucru s-ar putea datora faptului că atât sistemele de activare simpatice, cât și cele parasimpatice sunt declanșate simultan.

Sistemul parasimpatic este partea sistemului nervos care se ocupă de funcții relaxate, ar fi digestia și producția de salivă. Încetinește ritmul cardiac și respirația. Sistemul nervos simpatic, pe de altă parte, pregătește corpul pentru acțiune. Este “zbor sau lupta” răspuns care trimite hormoni in graba prin organism pentru a crește ritmul cardiac, și pentru a trezi mușchii. Când ambele sunt pornite simultan, este evident că organismul ar experimenta disconfort – eventual chiar dureri în piept.

Durerea emotionala dupa o despartire poate fi debilitanta

Deși este posibil să nu știm exact de ce suferința ne afectează corpul fizic, efectele sunt multe și pot fi debilitante. Am existat chiar și oameni care au avut un accident vascular cerebral sau un atac de cord din cauza stresului unei despărțiri. Deși acestea sunt cazuri extreme, ele ilustrează cât de puternic experimentăm durerea emoțională. Jennifer Kelman, asistent social clinic licențiat și antrenor de viață, spune că durerea din dragoste poate duce la modificări ale apetitului, lipsa de motivație, pierderea în greutate sau creșterea în greutate, supraalimentare, dureri de cap, dureri de stomac, și un sentiment general de rău.

Tratarea efectelor de durere în timp este un proces de durata, proces pe care cel ranit din dragoste trebuie sa il urmeze cu strictete. Depresia, anxietatea și retragerea din mediul social, familial și  din activități obișnuite sunt unele dintre cele mai frecvente reacții emoționale la durere după o despărțire. Aceasta izolare nu ar trebui sa aiba loc pentru ca procesul de vindecare sa se termine cat mai repede posibil. Cei dragi ne pot ajuta sa ne simtim mai bine, sa ne simtim iubiti si apreciati, si sa putem avea din nou incredere in oameni.