Guvernul Erdogan se clatina. Asistam la o “primavara turca”?

Protestele de strada din Turcia amintesc tot mai mult de “ primavara araba”, moment in care populatia din Tunisia si Egipt s-a revoltat impotriva regimurilor totalitare, comenteaza in editia sa de luni cotidianul economic rus Kommersant.

Manifestatiile din Turcia , derulate pe tot parcursul saptamanii trecute, au plecat de la un miting organizat de locuitorii din Istanbul impotriva deciziei autoritatilor de a desfiinta parcul Gezi si de a transforma locul intr-un centru comercial. Desi au manifestat pasnic, oamenii au fost bruscati de scutierii care au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea.

In fata acestor reactii violente ale autoritatilor, protestatarii au raspuns prin noi actiuni de strada, numarul manifestantilor crescand de la o ora la alta. Kommersant sustine ca se merge pe un scenariu similar cu cel de acum doi ani , atunci cand la Cairo, a existat o mobilizare fara precedent a populatiei. Si in Turcia se intampla acest lucru, mobilizarea oamenilor realizandu-se prin intermediul retelelor de socializare.

Publicatia rusa scrie ca rolul Pietei Tahrir din Cairo – simbolul revoltei impotriva lui Hosni Mubarak – il joaca Piata Taksim din Istanbul, pentru controlul careia intre politie si protestatari s-a declansat o adevarata batalie. In consecinta, au fost ranite circa o suta de persoane, potrivit autoritatilor (cateva sute, conform opozitiei), iar peste 1.000 de protestatari au fost arestati, dar aceasta nu a dus la scaderea in intensitate a protestului.

Daca initial sloganurile scandate de multime faceau trimitere la protectia mediului, pe parcurs s-a trecut la cereri mult mai dure, protestatarii solicitand demisia guvernului islamist condus de premierul Recep Tayyip Erdogan. Protestul de strada din Istanbul s-a extins si in alte zone din Turcia. Este vorba de Ankara, Izmir, Edirne, dar si alte orase unde au existat confruntari intre manifestanti si politie. Duminica seara, in Ankara, multimea a strigat la unison: “Nimeni nu te vrea, Tayyip”. Oamenii i-au reprosat premierului Erdogan faptul ca este prea conservator si ca vrea sa “islamizeze” societatea turca.

Aflat de peste zece ani la putere, Recep Tayyip Erdogan se confrunta pentru prima data cu o criza de o asemenea amploare. Analistii sustin ca Turcia se indreapta catre un regim totalitar. Ei fac trimitere la faptul ca , la ultimele alegeri din 2011, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant) a obtinut 50% din voturi si o majoritate confortabila in parlament.

De asemenea, dau ca exemplu epurarile in masa din armata, care au dus la arestarea catorva zeci de generali si ofiteri considerati neloiali si i-au asigurat premierului un control deplin asupra fortelor armate, considerate in mod traditional garantul dezvoltarii laice a tarii. In plus, mass-media functioneaza in conditii de cenzura severe – pentru articolele critice la adresa premierului sau guvernului se poate ajunge la inchisoare. Autoritatile turce interpreteaza libertatea de expresie intr-o maniera proprie: scriitorul de origine armeana Sevan Nisanyan a fost condamnat la 13 luni de inchisoare pentru “afirmatii ireverentioase” la adresa profetului Mahomed.

Protestele de strada par insa ca l-au luat prin surprindere pe Erdogan. Premierul turc nu stie cum sa reactioneze in fata unor manifestatii atat de puternice. Daca initial autoritatile au ales sa disperseze multimea prin forta, acum lucrurile s-au complicat. In strada, protesteaza in acelasi loc, toti adversarii lui Erdogan, care in alte circumstante ar fi fost greu de imaginat intr-o tabara comuna: stanga si radicalii de stanga, studenti si activisti sindicali, nationalisti, kemalisti (adepti ai fondatorului Turciei moderne, Kemal Ataturk), kurzi si microbisti.

Kommersant scrie ca in acest moment primul ministru turc se confrunta cu o alegere dificila: fie sa accepte concesii fara precedent in cei peste zece ani de cand se afla la putere, fie sa repete experienta chineza cu piata Tiananmen, suprimand fara mila “rebeliunea” si impingand tara spre o dictatura islamica. Ramane de vazut cum se va solutiona acest conflict din Turcia. Analizand insa comportamentul de pana acum al premierului se pare ca asistam la o “ primavara turca”.

In fata reactiilor puternice din strada, Erdogan a facut un pas inapoi si a recunoscut ca politia a actionat in anumite cazuri in mod “extrem”. “Este adevarat ca au existat erori si actiuni extreme in reactia politiei”, a declarat el, adaugand ca o ancheta a fost ordonata de Ministerul de Interne. Reactia pare ca este doar un raspuns dat aliatilor occidentali ( Marea Britanie, Franta, SUA) care au indemnat duminica Guvernul turc la retinere.

Chiar daca a recunoscut violenta autoritatilor, Erdogan a repetat ca va duce proiectul de amenajare urbana din Piata Taksim la capat, iar parcul Gezi va disparea. “Da, vom construi si o moschee. Nu voi cere permisiunea presedintelui CHP (Partidul Republican al Poporului, principalul partid de opozitie) sau catorva jefuitori pentru a face acest lucru”, a declarat el. “Cei care au votat pentru noi ne-au dat deja autoritatea sa facem acest lucru”, a subliniat Erdogan, ca reactie la acuzele care i s-au adus referitor la “islamizarea” societatii turce.

Noi ciocniri violente

Violentele din Turcia au continuat si luni. Potrivit Associated Press, la Istanbul, au avut loc ciocniri puternice intre politie si manifestanti.De asemenea, agentia de stiri privata Dogan a anuntat ca politia a folosit luni gaze lacrimogene impotriva unui grup adunat intr-o zona din apropierea birourilor locale din Istanbul ale premierului Recep Tayyip Erdogan. Protestatarii au ripostat aruncand cu pietre in fortele de ordine. Potrivit sursei citate, peste 500 de protestatari au fost retinuti in noaptea de duminica spre luni dupa ce politia a imprastiat cateva mii de persoane care participau la un protest in capitala Ankara. Televiziunea turca Fox a informat ca alte 300 de persoane au fost arestate intr-o actiune a politiei similara la Izmir, al treilea oras ca marime din Turcia.