6 fapte interesante pe care nu le-ai fi stiut despre economie

Economia, in general, este o materie extrem de interesanta si poate fi ceva care pare destul de intimidant in fazele initiale de invatare. Economia este studiata in doua mari categorii: microeconomie si macroeconomie. Microeconomia este fundamentul economiei; despre ce este economia si cum functioneaza.

Pe de alta parte, macroeconomia se refera la imaginea de ansamblu, care are concepte mai largi, care acopera idei mult mai mari si pentru a intelege conceptele din perspectiva macroeconomica, fundamentele microeconomiei trebuie sa fie puternice, iar acest lucru este esential.

Economia este o disciplina care este o conditie prealabila pentru multe cursuri, iar oamenii din anumite profesii precum politica si contabilitatea trebuie sa aiba o cunoastere buna a ei. Acesta este tot ceea ce oamenii stiu in general despre economie, dar exista atat de multe alte fapte interesante ascunse in spatele acestui lucru!

FAPTUL #1: ADAM SMITH ESTE CU adevarat PARINTELE ECONOMIEI?

Adam Smith a fost un filozof scotian din secolul al XVIII-lea si este cunoscut drept parintele economiei moderne. Propusese celebra idee a „mainii invizibile” in prima sa carte, „Theory of Moral Sentiments”, si a crescut in proeminenta cu cartea sa „An Enquiry into the Nature and Causes of Wealth of Nations”. El a creat conceptul de PIB (Produs Intern Brut), care este baza pe care se bazeaza acum economiile tarilor.

Ceea ce multi nu stiu, in general, este faptul ca ideile lui Adam Smith au fost de fapt inspirate de scriitorii francezi care detestau si mercantilismul (politica economica nationala care este conceputa pentru a maximiza exporturile unei natiuni prin implementarea masurilor protectioniste). Mai mult, cu aproximativ 50 de ani inainte ca Adam Smith sa-si scrie cartea despre „Bogatia natiunilor”, Richard Cantillon a fost autorul „Essai sur la Nature du Commerce en General”. Richard Cantillon si Smith sustinusera comertul liber, dar Cantillon avea in general intelegeri mai bune; el a fost primul care a demonstrat in detaliu modul in care fortele cererii si ofertei interactioneaza pentru a stabili preturile.

FAPT #2: ECONOMIA A FOST POLITICA

Desi cele doua sunt puternic impletite si sunt legate intr-o multitudine de moduri, si de aceea s-a considerat candva ca economia este politica. Studiul a fost denumit initial „economie politica”, iar ulterior aceasta a fost schimbata in doar „economie” la inceputul secolului al XX-lea. Aceasta schimbare a deturnat modul in care era privita economia; cu o noua perspectiva, economia a fost acceptata ca o „stiinta sociala” care ia in considerare rationamentele etice si judecatile de valoare pentru a evalua si a ajunge la concluzii.

FAPT #3: MITUL DESPRE CIZA IPOTERELOR SUBPRIME

Cu totii stim despre celebra criza a creditelor ipotecare Subprime care zguduise economia mondiala, pentru ca, evident, daca SUA stranuta, restul lumii raceste. Primul mit a fost ca Freddie Mac si Fannie Mae (corporatiile de credit ipotecar pentru locuinte) au fost cauza acestei crize. Desi este posibil sa fi contribuit la exacerbarea crizei, nu au fost cauza principala a tuturor.

FAPT #4: SUCCESUL TARILOR SCANDINAVE

Cea mai mare problema cu care se confrunta economiile multor tari este inegalitatea. Dincolo de a fi o problema economica, este o problema sociala care se refera la bunastarea oamenilor. Cele cinci tari nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia, sunt unele dintre tarile de top din lume, care se descurca bine in raportul sau de egalitate si este motivul principal pentru care sa se descurce bine.
Modelul nordic de economie consta in piete financiare (nu accepta planuri centrale), are legi pentru a proteja proprietatea corporativa si personala si exista o anumita transparenta sanatoasa, precum si controale si echilibrari.

FAPT #5: ADEVARUL DIN SPATELE TARILOR IN DEZVOLTARE

Tarile in curs de dezvoltare au fost facute sa fie „in curs de dezvoltare” de catre tarile dezvoltate (poate nu toate). Acesta este un adevar amar pe care multe tari aleg sa-l mature sub covor. Intregul continent african este unul care ar trebui sa fie prosper, dar in lumea de astazi, este terenul de testare pentru armele fabricate de tarile dezvoltate, este terenul in care sunt aruncate deseurile toxice (fara ingrijorarea cu privire la contaminarea solului si a apei care afecteaza localnicii), si este, de asemenea, terenul care a adapostit candva diamante si petrol, care sunt acum pastrate si utilizate in siguranta in tarile dezvoltate.

Statisticile economice si analiza sociala arata ca tarile in curs de dezvoltare au sanse scazute de a se redresa si de a prospera din multe motive precum instabilitatea sociala si hiperinflatia. Singurul mod in care imposibilul poate deveni posibil este daca tarile dezvoltate aleg sa fie umane si sa puna capat obiceiului lor de exploatare.

FAPT #6: KIDDYNOMICS

Predarea economiei copiilor mici nu este usoara, dar este esentiala. Predarea unor concepte simple, cum ar fi luarea deciziilor in cunostinta de cauza, incurajarea gandirii critice si introducerea acestora in principiile de baza ale economiei le va largi orizontul cu siguranta. Pentru copiii care iau economia ca materie, scolarizarea economiei este un sprijin enorm, deoarece cu siguranta nu este o materie usoara. Nu multi sunt constienti de acest concept de „kiddynomics” care introduce economia copiilor mici, dar cu o raspandire suficienta a constientizarii, este un efort de a fi binevenit si va aduce beneficii copiilor in multe feluri.