EXECUTII cu sange rece in PSD: Vanghelie, Sova, Geoana – EXCLUSI din partid

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, Dan Sova, senator PSD si Mircea Geoana, de asemenea senator PSD, au fost exclusi, joi, din PSD, prin decizia Comitetului Executiv National.

Cel mai afectat s-a aratat Vanghelie, care a vorbit de „executii” si de faptul ca Victor Ponta a plecat in vacanta si „l-a lasat pe Liviu Dragnea sa faca jocurile”, sub pretextul ca el, Ponta, nu poate conduce partidul cat timp cei sanctionati fac parte din formatiune.

S-a incercat sa se aranjeze de o saptamana decizia asta. L-a lasat pe Dragnea sa faca jocurile (…) Le-a fost frica de un Congres adevarat, lui Ponta si Dragnea. Am iesit, ca mi-a fost greata, n-am vazut asa ceva nici la Partidul Comunist (…) Daca ramanem cu echipa asta, peste cinci ani o sa ne spuna Iohannis – ‘Mai baieti, tot cu astia veniti?’”, a declarat primarul sectorului 5, care a detinut si functia de vicepresedinte PSD.

El a fost intrebat de ziaristi ce va face in continuare.

O sa vedeti. Voi ce credeti?” a replicat Vanghelie, spunand ca „multi il vor urma.”

Dan Sova, exclus si el din PSD, a anuntat ca accepta sanctiunea si isi acorda „un timp de reflectie”. El a mentionat ca a fost pedepsit pentru incalcarea unitatii partidului dar a precizat ca, daca se va mai alatura vreodata unei formatiuni politice, aceea va fi tot PSD. El a spus ca nu se pune problema sa il urmeze pe Marian Vanghelie.

Victor Ponta, la randul sau, a facut urmatoarele precizari:

* Consiliul si Congresul PSD vor fi convocate in primavara, cand se va face si analiza alegerilor, iar echipa actuala va asigura conducerea PSD pana atunci.

* PSD a decis sa ramana la guvernare si – alaturi de cei care sustin Guvernul – va prezenta in Parlament o structura reformata a Cabinetului si apoi legea bugetului de stat. „Vom merge cu echipa PSD-UNPR-PC-PLR in Parlament sa cerem un vot de incredere. Stiam de intentia UDMR de a iesi din Guvern„, a mentionat Ponta.

* PSD trebuie sa gaseasca o solutie pentru a arata foarte clar ruperea de trecut. PSD va avea un viitor politic daca vom arata foarte clar ca nimeni nu este protejat fata de acuzatiile de coruptie, ca nimeni nu este mai presus de lege. Sunt lucruri pe care trebuie sa le faca colegii mei, fie ca vorbim de Parlament, de alesi locali sau de ministri.

* Cu imaginea de „partid al baronilor” nu vom castiga niciodata alegeri prezidentiale.

* Au fost trei dintre colegii nostri – domnii Geoana, Sova si Vanghelie – de care majoritatea celor din CExN au considerat ca trebuie sa ne despartim. Au fost doar doua voturi impotriva. N-am fost omul deciziilor radicale si am platit pentru asta, dar decizia CExN nu mi-a apartinut doar mie. Imi asum aceasta propunere (de excludere, n.r.)

* In final, Ponta a confirmat ca a forțat excluderea celor trei din PSD, spunand: „La un vot de 80 la 2 nu ma tem de ruperea partidului, mai ales ca am pus la dispozitie si varianta retragerii mele, daca se gasea o alta mai buna…”

*”Daca faceam Congres in decembrie, nu candidam, pentru ca nu eram pregatit„, a mai precizat Victor Ponta. El nu a detaliat ce va face in primavara, cand va expira mandatul conducerii actuale. Ponta a estimat insa ca va putea, atunci, sa se alature „unui nou proiect” al PSD.