CNVM arunca in aer Bursa

In loc sa sprijine dezvoltarea incredibila a pietei din ultimul timp, CNVM arunca in aer Bursa * Comisia de Valori Mobiliare introduce obligativitatea unui extras de cont pentru vanzarea actiunilor * Avand in vedere ca obtinerea unui extras de cont poate dura cateva zile, tranzactiile la Bursa ar putea fi blocate

Intreaga Bursa a fost bulversata, la sfarsitul saptamanii trecute, de cea mai recenta masura birocratica a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care risca sa blocheze intreaga activitate a brokerilor.

Potrivit acesteia, ordinele de vanzare a actiunilor vor fi executate de brokeri numai in baza extraselor de cont, nemaifiind astfel posibile tranzactiile in timp real, pe Bursa, avand in vedere ca obtinerea extraselor de cont de la registre poate dura pana la cateva zile. “Initial, am crezut ca este vorba doar despre actiunile detinute de “cuponari”, in urma procesului de privatizare in masa. Insa, in “dispunerea de masuri” a CNVM nu este specificat acest lucru. Daca este cu adevarat vorba de orice tranzactii, toata piata va fi data peste cap, iar decizia CNVM va bloca intreaga Bursa. Adica, de exemplu, cineva care a cumparat dimineata, pe Bursa, actiuni la 1.000 lei/actiune, nu le va putea vinde daca peste cateva ore acestea vor ajunge la 1.500 lei/actiune, pentru ca va avea nevoie mai intai de un extras de cont”, ne-a declarat Marius Plugaru, director de tranzactionare la o firma specializata, adaugand ca “ar fi o masura buna doar daca extrasele de cont s-ar putea obtine online, ceea ce nu este cazul”.

In conditiile in care Bursa este in plin avant, iar Guvernul anunta ca va folosi piata bursiera pentru marile privatizari, o asemenea decizie a CNVM ar fi absurda, comenteaza reprezentantii societatilor de brokeraj. Masura CNVM nu i-a luat prin surprindere pe toti brokerii. “Este cam vaga, neclara, dispunerea de masuri a CNVM. Nu a constituit o surpriza pentru noi, pentru ca asa ne-a obisnuit Comisia. Sper insa ca decizia se refera doar la tranzactiile cu cupoane, pentru ca, in caz contrar, masura ar fi complet aberanta, ar bloca piata.

Numai noi avem sute de clienti pe saptamana. Inchipuiti-va ce ar insemna ca toti acestia sa se duca la registru sa stea la coada sa-si ia extrasele de cont ca sa poata sa-si vanda actiunile. Este o bataie de joc”, este de parere si Razvan Pasol, director general la o alta societate de brokeraj. Conducerea CNVM nu a fost de gasit ieri, insa purtatorul de cuvant al CNVM ne-a declarat: “CNVM va veni luni (astazi-n.n.) cu precizari, poate chiar inainte de inceperea tranzactiilor. Decizia a fost luata cu intentia de a se proteja investitorii”, a spus Ciprian Ene.