Cat de des ar trebui sa va spalati parul?

Intri la dus si… ar trebui sa ma spal pe par ? Care este frecventa recomandata ?

Adevarul este ca nu exista un consens larg cu privire la aceste aspecte, deoarece depinde foarte mult de tipul de par al fiecarei persoane si de activitatea acesteia.

Dar mai jos am incercat sa colectam cele mai frecvente intrebari despre ingrijirea parului si sa le raspundem.

Spalati in fiecare zi sau doar o data pe saptamana?

Unii experti spun ca ar trebui sa va spalati parul in fiecare zi, in timp ce altii spun ca este suficient sa il curatati o data pe saptamana. Poate ca cea mai buna optiune nu este nici una, nici alta, ci undeva la mijloc. Potrivit altor experti, este indicat sa va curatati parul la fiecare 3 zile si timp de 6 minute . Cantitatea de sampon care trebuie utilizata este de marimea unei alune de padure (sau a unei nuci, in functie de lungimea parului ), si trebuie facuta cu un sampon si balsam neutru (sau masca, aproximativ la fiecare 2 saptamani).

Cum ar trebui sa va spalati parul?

Daca parul si scalpul sunt normale, este indicat sa va spalati parul la fiecare 3 zile. Ce proces trebuie urmat? Aplicati samponul, masati scalpul pentru a favoriza circulatia si adaugati treptat apa pentru a amesteca bine produsul sau in timp ce continuati sa masati scalpul.

Spalarea parului favorizeaza caderea acestuia?

Expertii infirma un mit al parului: spalarea multa a parului nu favorizeaza caderea acestuia. Firele de par care cad sunt parul „vechi” , cei care si-au incheiat ciclul de viata pentru ca spalarea sa nu afecteze pierderea lor, nu este nimic de facut.

Ce fel de sampon ar trebui folosit?

Trebuie folosit un sampon bland si neutru care sa nu contina alcool, parfumuri sau conservanti in compozitia sa. Acest lucru este necesar pentru a evita iritarea scalpului sau chiar alergiile. Cei care au orice patologie, precum dermatita seboreica, psoriazisul sau alopecia, se recomanda alternarea samponului neutru cu un sampon de tratament specific pentru tratarea problemei. Sampoanele cosmetice (pentru par drept, cret sau vopsit) pot fi folosite atat continuu, cat si in combinatie.

Care este doza necesara?

Cheia unei spalari bune este in doza de produs: este suficient sa aplici masura unei alune pentru par scurt si mediu, si a unei nuci pentru par lung. Daca va spalati zilnic parul, este suficient sa aplicati produsul doar pe radacini deoarece samponul cade deja pe mijloc si pe varfuri si nu este nevoie sa aplicati sau sa frecati bine pe restul parului. Se recomanda o singura aplicare de sampon.

Folosirea balsamului, da sau nu?

La fiecare spalare trebuie sa folositi intotdeauna un balsam , iar aproximativ la fiecare 10 zile este indicat sa folositi o masca pentru a hidrata in profunzime parul. Dar cele doua produse nu trebuie niciodata folosite impreuna ; masca ar trebui sa inlocuiasca balsamul. Pe de alta parte, masca poate fi lasata fara clatire atata timp cat a fost aplicata doar la mijloc si la varfuri. La radacini poate altera echilibrul scalpului, deci nu este indicat, nici sa-l lasi si sa iesi la soare.

Ar trebui sportivii sa-si spele parul mai des?

Raspunsul este da. Transpiratia il murdareste, deoarece parul este, pana la urma, o fibra si, ca atare, absoarbe mirosurile din mediu. Sportivii sau persoanele care petrec mult timp intr-o bucatarie sau in medii inchise trebuie sa creasca frecventa spalarii.

Clatirea trebuie sa dureze cel putin trei minute (daca este lunga, ar trebui sa dureze mai mult) si sa se faca cu apa calduta. Este optim sa aplicati apa rece la sfarsit deoarece sigileaza cuticula, faciliteaza descurcarea si ofera mai multa stralucire.