Analiză comparativă între poker și deciziile pe care le luăm în viață

Pokerul este un joc al deciziilor. Din acest motiv, între acest joc și viață există numeroase similarități. Atât în viață, cât și în poker, navigăm prin incertitudine, trebuie să fim atenți și să facem strategii pentru a optimiza rezultatele și a ne îndeplini obiectivele. Nici viața, nici pokerul nu sunt lineare. Astăzi poți fi jos, dar cu putere și încredere te poți ridica, indiferent dacă vorbim despre viață sau despre poker.

Asemănările dintre poker și viață

·Gestionarea incertitudinii și a riscurilor

·Analizarea contextului

·Prezicerea viitorului

·Disciplina emoțională

Gestionarea incertitudinii și a riscurilor

În ambele domenii, nu știi niciodată ce se va întâmpla peste 5 minute, o oră, o săptămână sau peste o lună. Totul este imprevizibil, și trebuie să înțelegem că nu putem controla viitorul. Navigăm în incertitudine, iar pokerul te ajută să înțelegi că nu poți controla ce se va întâmpla, dar poți controla modul în care să gestionezi momentele. Paralela este simplă: jucătorii nu știu niciodată ce cărți primesc. Poate vor fi unele bune, poate unele mai slabe. Ei pot controla în schimb modul în care le vor juca. Mentalitatea lor este bazată strict pe gestionarea riscurilor și pe analize, în așa fel încât să ia decizii calculate.

Analizarea contextului

Fie că vorbim despre viață, fie că vorbim despre poker, trebuie să fim atenți la contextul în care ne aflăm. În poker nu contează doar să cunoști regulile, să știi strategii sau să îți gestionezi emoțiile. Este important să fii atent la orice detaliu, indiferent cât de mic ar părea. Spre exemplu, trebuie să analizezi poziția pe care o ai la masă, comportamentul adversarilor și dinamica jocului. Și în viață lucrurile stau cam tot așa. Este necesar să iei în considerare elemente contextuale, resursele disponibile și mediul în care sunt luate deciziile.

Și în poker și în viață este nevoie să evaluăm constant situația. Un jucător de poker care se concentrează doar pe mâna sa, fără să privească imaginea de ansamblu, să fie atent și la ce se întâmplă în jur, are șanse bune să ia decizii nepotrivite. Iar persoanele care ignoră contextul mai mare al vieții când iau decizia s-ar putea să nu vadă imaginea de ansamblu.

Prezicerea viitorului

Oamenii au fost pasionați de prezicerea viitorului încă din cele mai vechi timpuri. Așa a apărut și astrologia, spre exemplu, acum mii de ani. Ar fi chiar interesant să ne dăm seama ce ne rezervă viitorul, dar trebuie să recunoaștem că acest lucru este aproape imposibil. Cu toate acestea, încercăm mereu să ne gândim la viitor, să-l planificăm ori să-l anticipăm. Ne facem scenarii și planuri în așa fel încât să fim pregătiți de orice.

Să spunem că ești unul dintre milioanele de jucători de poker pe internet. Te așezi la masă cu gândul la jocul tău, dar în același timp încerci să anticipezi. Faci calcule, te întrebi ce carte ar trebui să urmeze ca să-ți crească șansele, încerci să-ți dai seama ce au adversarii.

Tot timpul trebuie să gândești cu un pas înaintea celorlalți pentru a avea succes. Din acest motiv, și în poker și în viață ești tentat să prevezi viitorul. Desigur, nimeni nu are garanția că va reuși, indiferent care ar fi bagajul de experiență acumulat ori skill-urile sale. Dar pe termen lung, cu cât ești mai atent la detalii, cu atât șansele tale vor fi mai bune.

Disciplina emoțională

Dacă nu ești stabil emoțional, s-ar putea să ai probleme atât în poker, cât și în viață. Dacă ești genul care se enervează repede sau se pierde în situații critice, șansele tale nu sunt prea bune când joci poker. Asta deoarece gestionarea emoțiilor este importantă. Așa cum nu trebuie să te lași dus de val când ai o serie pozitivă, la fel nu trebuie să treci în latura cealaltă când ai rezultate negative.

Controlul emoțiilor este foarte important când joci poker. Și, de ce să nu recunoaștem, la fel de important este și în viață. Pentru a avea succes, ai nevoie de o disciplină emoțională care să ducă la o gândire clară și o judecată sănătoasă. Când luăm decizii importante, nu trebuie să fim copleșiți emoțional, ci să privim cât mai obiectiv și să luăm în calcul toate elementele. Se poate face așadar o paralelă clară între deciziile pe care le luăm în viață și cele pe care le avem de luat când jucăm poker.