Johnson anunta izolarea Regatului Unit cel putin pana la jumatatea lunii

    Decesele au crescut cu 20% in ultima saptamana.

     In decembrie, peste 80.000 de persoane au fost infectate iar Johnson recunoaste ca noua tulpina este scapata de sub control, de aceea le cere britanicilor sa nu plece de acasa.

     Boris Johnson a anuntat izolarea intregului Regat , alaturandu-se astfel izolarii decretate de prim-ministrul scotian in aceasta dimineata. Premierul britanic a anuntat izolarea totala a populatiei pana cel putin in februarie dupa ce a inregistrat un nou record de infectii zilnice,  58.784 de cazuri noi, cel mai mare varf de la inceputul pandemiei.

     Johnson a anuntat inchiderea scolilor si a spatiilor publice si telemunca obligatorie in toate acele locuri de munca care o permit. „Oamenii ar trebui sa stea acasa si sa iasa doar la cumparaturi pentru lucruri esentiale, sa lucreze daca nu pot lucra de acasa , sa faca exercitii fizice, sa caute ingrijiri medicale sau sa scape de abuzul domestic”, a spus premierul.

     In plus, toate activitatile neesentiale vor fi inchise. Johnson a remarcat ca eforturile colective ar fi functionat in lupta cu varianta anterioara, dar varianta se raspandeste intr-un ritm alarmant. Este cu 50 pana la 70% mai transmisibil, spune el. Spitalele noastre sunt supuse mai multor presiuni ca niciodata: spitalizarile in Anglia au crescut cu 30% in ultima saptamana.

     Pe 29 decembrie, peste 80.000 de persoane au fost testate pozitiv pentru Covid in Marea Britanie , un nou record. Decesele au crescut cu 20% in ultima saptamana si vor continua sa creasca. Este clar ca trebuie sa facem mai mult impreuna, spune Johnson

     Curba epidemiologica din Regatul Unit  este impuscata in acest al treilea val. Aceasta este a saptea zi consecutiva cu peste 50.000 de infectii zilnice, insumand un total de 2.713.563 de infectii. „Spitalele noastre sunt supuse mai multor presiuni ca niciodata: spitalizarile in Anglia au crescut cu 30% in ultima saptamana”, a spus Johnson.

     Autoritatile britanice au raportat luni 58.784 de noi cazuri de coronavirus in ceea ce reprezinta un nou record zilnic de infectii de la inceputul pandemiei si confirma o curba epidemiologica crescuta in acest al treilea val.

     Este a saptea zi consecutiv cu peste 50.000 de infectii zilnice, iar in cazul zilei de luni este izbitor si ca este un nou record intrucat datele corespund zilei de duminica, cand este obisnuita o scadere a numarului de analize efectuate.

     Buletinul oficial include, de asemenea, inca 407 decese din cauza COVID-19, cu care Regatul Unit adauga un total de 2.713.563 de infectii si 75.431 de decese. Duminica, au fost raportate 54.990 de cazuri si 454 de decese, iar luni trecuta au ramas 41.385 de infectii si 357 de decese.

     „Premierul” a avertizat ca saptamanile urmatoare vor fi „grele, grele”, cu peste trei sferturi din populatia tarii sub cel mai inalt nivel de alerta pentru pandemie, patru, ceea ce implica cele mai severe restrictii.

     Noua tulpina este mult mai contagioasa

     Ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock , a indicat ca ne confruntam cu un „moment esential” in lupta impotriva bolii in tara, afirmand totodata ca „saptamani dificile” urmeaza, desi „aceasta este calea de iesire”.

     Hancock s-a referit si la varianta de coronavirus gasita in Regatul Unit si a subliniat ca aceasta tulpina este mai „periculoasa” si ca se transmite „mult mai usor”. “Este mult mai contagioasa. Trebuie doar sa mentii contactul cu o mica incarcatura virala pentru a prinde boala”, a explicat el.

     In paralel, el a facut aluzie la varianta virusului descoperita in Africa de Sud si a indicat ca este „incredibil de ingrijorat” de aceasta, potrivit ziarului „The Guardian”. De asemenea, ministrul-sef al Scotiei, Nicola Sturgeon, a calificat situatia ca fiind „extrem de grava” . Scotia va fi in blocare totala pentru luna ianuarie.

     Vestea buna este ca, luni, Brian Pinker, un pacient britanic de 82 de ani dializat , a devenit prima persoana din lume care a primit vaccinul COVID-19 dezvoltat de Oxford si AstraZeneca in afara unui studiu clinic. Pinker, care necesita dializa pentru boli de rinichi, a fost inoculat cu medicamentul la ora 7:30 (ora locala) la Spitalul Churchill, situat in orasul britanic Oxford, de catre asistenta Sam Foster.

     Barbatul a spus ca se simte „recunoscator” pentru ca a primit vaccinul si a indicat ca este „foarte mandru” ca acesta a fost dezvoltat la Oxford. Asistentele, medicii si personalul medical au fost geniali astazi si acum pot sa merg inainte sa sarbatoresc cea de-a 48-a aniversare a nuntii mele cu sotia mea Shirley la sfarsitul anului”, a adaugat el, potrivit BBC.

     Principalul avantaj al vaccinului Oxford este ca nu trebuie pastrat la o temperatura de aproximativ 70 de grade sub zero , ca majoritatea celorlalte vaccinuri dezvoltate pana in prezent.