Era miopiei, ceea ce se vede dincolo de ochelari si lentile de contact

In anul 2000, 22% din populatia globala era miopa, un procent care se asteapta sa depaseasca 50% in treizeci de ani. 

Miopia este un „defect de vedere constand din razele de lumina provenite de la obiecte situate la o anumita distanta de ochi, formand un focar intr-un punct anterior retinei”. Aceasta problema poate fi conditionata de doi factori: genetica sau mediu.

In ceea ce priveste genetica, „daca niciunul dintre cei doi parinti nu sufera de miopie, probabilitatea ca copiii sa o aiba este de 7%; in schimb, daca tatal sau mama este miopa, aceasta creste la 26%; in timp ce daca ambii parinti sunt miopi; sunt, se ridica la 45%”, sustine presedintele entitatii pe baza studiilor existente. Alaturi de familie, exista si etnia: „Statisticile arata ca ai mai multe sanse sa ai probleme de vedere de acest tip daca esti asiatic decat african” .

Care sunt factorii de mediu? In primul rand, de la scoala enumera sederea in medii inchise, asa ca mizeaza pe exterior. „A fi in aer liber reduce probabilitatea de a fi miop , masura care trebuie luata inainte de a fi miop, de la copii, de exemplu”, spune profesionistul vederii. In plus, daca stai in casa, nu este indicat sa abuzezi de o lumina slaba , dar trebuie sa se asorteze cat mai mult cu cea din exterior.

In sfarsit, o alta cheie este vitamina D , care poate fi obtinuta prin intermediul unor alimente -somon, ton, galbenusuri de ou, crustacee, cereale, suc de portocale sau ciuperci, printre altele- sau luand Sun. In plus, exista sunt studii conform carora miopia este legata si de dopamina, in asa fel incat, conform expertilor, generarea acestui hormon cunoscut sub numele de placere poate preveni miopia.

Un alt sfat sunt recenziile de la copii si nu numai atunci cand problema este detectata. In ultima vreme, opticii au perceput o crestere a numarului de minori care vin la consultatiile lor. Care poate fi una dintre cauze? Utilizarea noilor tehnologii. „Un telefon sau o tableta copiilor de 6 sau 7 ani ar trebui interzise ”.

Aparent, odata cu pandemia problemele de vedere au crescut, fapt care isi poate avea originea in mai putine ore in aer liber si deci mai mult in interior, multe dintre ele in fata ecranelor. Se demonstreaza acest lucru cu datele de anul trecut care releva ca inainte de pandemie, oamenii petreceau in medie 1,27 ore pe zi in aer liber, in timp ce dupa aceasta au fost 0,41. Aceasta scadere coincide cu o crestere a orelor in fata ecranelor: de la 3,4 pe zi a crescut la peste 8. Astfel, miopia a putut creste de la 1,4 la 3 ori mai mult fata de 2020 , potrivit mai multor studii.

Cu toate acestea, a vedea prost sau a avea nevoie de ochelari nu este singura problema a miopiei, asa cum a avertizat Colegiul Opticienilor. “Pot exista dezlipiri de retina sau rupturi de retina si, intr-o masura mai mica, cataracta sau glaucom . La toate cele de mai sus se adauga maculopatia miopica”, precizeaza presedintele.

Care sunt solutiile pentru miopie?

„Nu exista miracole ”, clarifica categoric profesionistul, desi pune pe masa cateva posibilitati care ar ajuta la incetinirea progresului sau. El aminteste mai intai de medicamentul atropina . “Paralizeaza muschiul macuolei, muschiul ciliar. Incetineste cresterea, dar oprirea ei este complicata. Dar pana la urma este medicatie si poate avea unele efecte”.

O alta optiune sunt lentilele sau lentilele periferice blur , care pot fi pentru ochelari sau lentile de contact moi: „Acesta este cel mai recent, din aprilie a anului trecut sunt trei case care il vand”. „De exemplu, o persoana care poate avea 3 dioptrii, dupa un timp poate avea 4, totusi, fara utilizarea acestor lentile, pot ajunge la 6. Totusi, depinde de natura fiecaruia si acestea sunt valori medii”, adauga presedintele colegiului. Impreuna cu cele doua anterioare gasim ortokeratologia , lentile care aplatizeaza corneea. „Dar trebuie facuta o utilizare continua, ar putea fi cam 5 zile pe saptamana, desi ar fi recomandat 7, mai putine zile, nu functioneaza”.