Top 18 inventii si descoperiri chineze antice

Chinezii antici erau inovatori si hotarati. Si-au indeplinit nevoile zilnice prin crearea si inovarea unora dintre cele mai importante si de lunga durata articole din istorie.

Inventiile antice chineze dateaza din perioada paleolitica, iar chinezii au fost mereu inaintea contemporanilor lor cand a fost vorba de a inventa lucruri valoroase.

Ne-au oferit cele mai mari patru inventii din lume – busola, praful de pusca, hartie si imprimarea, dar lista nu se opreste aici.

18. Fabricarea hartiei (50–121 d.Hr.)

Inainte de inventarea hartiei, oamenii foloseau diferite materiale, cum ar fi lemnul, piatra si osul, pentru a scrie. In jurul anului 2200 i.Hr., egiptenii au descoperit un tip de stuf numit papirus, care putea fi folosit pentru a scrie prin suprapunerea fasiilor subtiri care fusesera inmuiate in apa. „Hartia” lumii a fost derivata din papirus.

Hartia a fost inventata in China antica in jurul anului 105 d.Hr. in timpul domniei imparatului Han He Di de catre Ts’ai Lun (sau Chai Lun), un oficial al curtii imperiale. Cu toate acestea, un studiu arheologic recent indica faptul ca hartia fusese deja inventata cu 200 de ani mai devreme si a fost folosita de vechea armata chineza.

Ts’ai Lun a folosit scoarta dudului si a batut fibrele intr-o foaie. Mai tarziu, a descoperit ca calitatea hartiei ar putea fi imbunatatita prin adaugarea de canepa si plase vechi de peste in pulpa. In curand, hartia a devenit noul material de scris si a durat doar cativa ani pana sa fie utilizata pe scara larga in toata China. Mai tarziu, hartia a fost adusa in restul lumii prin Drumul Matasii.

17. Matase

Inventia matasii dateaza din mileniul IV i.Hr. in perioada neolitica. In afara de imbracaminte, matasea a fost utilizata pe scara larga intr-o varietate de sectoare, inclusiv scris, pescuit si pentru instrumente muzicale. Matasea a fost folosita in mod predominant de catre imparati si societatea de inalta clasa, dar mai tarziu s-a raspandit la restul populatiei. In timpul dinastiei Han (202 i.Hr.–220 d.Hr.), matasea a devenit mai mult decat o marfa. A fost folosit ca o recompensa pentru un cetatean chinez demn sau un oficial guvernamental.

Matasea a devenit o parte importanta a economiei chineze. Japonia si Orientul Mijlociu au inceput sa cultive matase in jurul anului 300 d.Hr., iar cruciadele au adus conceptul de productie de matase in Europa de Vest. Acest lucru a dus la un boom economic si matasea chineza a inceput sa scada in valoare si exporturi. Cu toate acestea, China domina astazi piata de matase de lux.

16. Productia de ceai (2737 i.Hr.)

Ceaiul a fost descoperit in China antica de catre imparatul chinez Shennong in 2737 i.Hr. Lui Shennong ii placea sa bea apa fierbinte. Intr-o zi, in timpul unui mars, el si armata lui s-au oprit sa se odihneasca si servitorul lui i-a pregatit niste apa clocotita. O frunza maronie a cazut in apa si apa a devenit maronie. Slujitorul i-a prezentat-o ​​imparatului, a baut-o si a gasit-o racoritoare.

In timpul dinastiei Han, ceaiul a fost folosit ca medicament si a fost folosit ca bautura la ocazii sociale din dinastia Tang (618–907 d.Hr.). Ceaiul a fost preparat diferit in China antica decat este astazi. Frunzele de ceai au fost procesate si comprimate in forma de tort.

Tortul de ceai uscat cunoscut sub numele de ceai de caramida a fost macinat intr-un mortar de piatra. Pulberea din prajitura de ceai a fost apoi fiarta intr-un ibric sau i s-a adaugat apa fierbinte. Apoi a fost servit ca o bautura fierbinte. Ceaiul alb (ceai comprimat) a fost produs in timpul dinastiei Tang si a fost recoltat la inceputul primaverii, cand frunzele de ceai erau inca ace de argint.

15. Zmee

Chinezii erau inaintea restului lumii in productia de matase si au folosit aceasta matase pentru a face zmee, adaugand un cadru de bambus rezistent si usor la matasea cu rezistenta ridicata la tractiune. Filosofii chinezi Lu Ban si Mozi au documentat primul zmeu din China antica in secolul al V-lea i.Hr.

Pana in anul 549 d.Hr., zmeele de hartie erau folosite pentru a transporta mesaje pentru misiunile de salvare. In perioada medievala, chinezii foloseau zmee pentru a testa vantul, masura distanta si pentru comunicarea militara.

14. Semanatoarea (250 i.Hr.)

Babilonienii din Mesopotamia antica au inventat burghie cu un singur tub in jurul anului 1500 i.Hr., dar acestea nu au ajuns niciodata in Europa sau Asia. Fermierii chinezi plantau, in general, seminte manual, ceea ce consuma timp si era ineficient. Majoritatea semintelor nu au germinat niciodata din cauza daunatorilor si a elementelor. Chinezii antici au gasit o alternativa la aceasta problema.

In timpul dinastiei Zhou, ei au descoperit semanatoarea care a permis… Cu toate acestea, abia in secolul al II-lea i.Hr. au inventat o semanatoare de fier cu mai multe tuburi care i-a ajutat sa produca alimente la scara mai mare.

13. Foraj adanc (secolul al doilea i.Hr.)

Chinezii au dezvoltat tehnologia de foraj pentru a extrage saramura de sub suprafata pamantului. A fost dezvoltat in provincia fara iesire la mare, Szechuan, la aproximativ 1.200 de mile de mare, pentru a obtine sare din foraje.

Tehnologia forajelor adanci s-a imbunatatit incet, iar vechii chinezi au reusit in sfarsit sa extraga gaz natural din foraje. Gazul a fost transportat de o teava de bambus pana la destinatie si apoi folosit drept combustibil.

Pana in secolul al XI-lea, chinezii au fost capabili sa foreze gauri de peste 3.000 de picioare adancime. Aceeasi tehnologie a fost folosita pentru forarea primului put de petrol din California in anii 1860.

12. Portelan

Portelanul nu a fost o inventie brusca, iar o forma straveche de portelan a existat in timpul dinastiei Shang (1600 i.Hr.–1046 i.Hr.). A fost perfectionat in timpul dinastiei Tang si a fost exportat in Orientul Mijlociu.

In timpul dinastiei Song (960–1279 d.Hr.), fabricarea portelanului a devenit foarte organizata si a atins noi culmi. Pe vremea dinastiei Ming (1368–1644 d.Hr.) portelanul era exportat in Europa, Africa si Asia prin Drumul Matasii.

11. Busola

Chinezii au considerat sudul directiei lor cardinale, iar busola originala a fost creata de chinezi folosind o piatra de foc pentru a indrepta spre sud. Acesta a fost numit indicatorul de sud. O lodestone este un tip de magnetit mineral care se aliniaza cu campul magnetic al pamantului.

Vechii chinezi au descoperit ca o piatra magnetica suspendata se poate intoarce liber si ar indrepta catre polii magnetici. In timpul dinastiei Han, a fost folosit in principal pentru geomantie si ghicire. In secolul al XI-lea, in timpul dinastiei Song, chinezii si-au dat seama ca piatra, care era folosita in principal ca instrument de divinatie, putea fi folosita si pentru a indica o directie pentru calatori.

In cartea Shorter Science and Civilization in China, Volumul 3 scrisa de Joseph Needham, se afirma ca chinezii au inceput sa foloseasca busola pentru navigatie intre secolele al IX-lea si al XI-lea.

10. Fidea

Un sondaj arheologic din 2002 la situl Lajia al culturii Qijia a descoperit niste taitei antici facuti din cereale din iarba de mei. Se estimeaza ca suvitele galbene de taitei lungi de 50 cm vor avea o vechime de 4.000 de ani.

Inainte de aceasta perioada, se credea ca primii taitei au fost mancati in timpul dinastiei Han. A existat o controversa uriasa daca arabii, italienii sau chinezii le-au inventat prima data.

9. Bauturi alcoolice

Consumul de bere a inceput in China antica in urma cu aproximativ 9.000 de ani, in perioada neolitica. Au folosit orez, paducel, miere si struguri pentru a face berea.

Berea alcoolica de patru pana la cinci procente a fost facuta populara de Yi Di si Du Kang din dinastia Xia. Diverse vase din bronz pastrate din dinastia Shang indica faptul ca odata au continut alcool.

8. Topirea fierului si otelului

In perioada paleolitica, chinezii foloseau varfuri de sageti din piatra pentru pescuit si vanatoare. In perioada neolitica, au inceput sa apara conflicte intre diferite grupuri, iar chinezii au inceput sa-si modifice uneltele agricole si de pescuit in arme mortale. In perioadele Shang si Zhou, topirea bronzului a fost perfectionata pentru a crea diferite arme, precum si unelte pentru agricultura.

Epoca fierului a inceput in China antica in timpul dinastiei Zhou (1050 i.Hr.–256 i.Hr.), iar fierul a fost folosit pentru a crea arme, unelte agricole si produse de uz casnic. In timpul dinastiei Han, fabricarea privata a fierului a fost desfiintata, iar statul a inceput sa monopolizeze industria de topire a fierului.

Chinezii au folosit diferite tehnici pentru a crea armament din fier si otel. Tehnicile lor inovatoare au dus la cresterea rapida a industriei de fier si otel in China. Ei au inventat diferite procese de turnare pentru a produce fier brut, fonta, fier forjat, calire si otel forjat, care i-au pus mult inaintea altor civilizatii la acea vreme.

7. Roaba

Exista dovezi arheologice despre roabe in China antica din dinastia Han, asa cum se vede in picturile murale ale mormantului lui Hui si reliefurile mormantului din caramida. Cu toate acestea, inventia roabei poate fi atribuita primului ministru Zhuge Liang (181–234 d.Hr.) al lui Shu Han candva intre 197 si 234 d.Hr. Liang a creat roaba pentru a transporta arme militare si pentru a muta soldatii raniti si morti de pe campul de lupta.

Existau doua tipuri de roaba care erau comune: roaba cu roti din fata si roata montata central. Designul montat central nu a necesitat o cantitate mare de energie pentru a trage roaba, greutatea totala fiind distribuita in mod egal intre roti si extractoare. Acest lucru l-a facut convenabil de utilizat, iar aceste roabe au fost folosite in principal de constructori, soldati, comercianti si fermieri.

6. Acupunctura

Exista dovezi arheologice ca acupunctura a fost practicata in China antica din perioada paleolitica. In China au fost excavate diferite materiale, cum ar fi cutitele de piatra si ace de bambus sau de os, folosite ca instrumente de vindecare.

Acupunctura a fost revolutionata in perioada lui Huang Di, Imparatul Galben (2697–2597 i.Hr.). Cea mai veche carte de medicina chineza este Nei Jing si a fost scrisa in jurul anilor 305 i.Hr.–204 i.Hr. Consta intr-un dialog intre Huang Di si fizicianul sau Qi Bo despre intregul spectru al artelor medicale chineze.

5. Seismograful

In 132 d.Hr., Zhang Heng (78–139 d.Hr.) din dinastia Han a inventat primul seismograf numit „Houfeng Didong” pentru a masura miscarile pamantului si vanturile sezoniere. Seismograful era un instrument asemanator unei urne din cupru cu un pendul central.

Cei opt dragoni de la suprafata, fiecare tinand cuprul in gura, indica cele opt directii diferite: est, sud, vest, nord, sud-est, nord-est, sud-vest si nord-vest.

Cand a avut loc un cutremur, gura dragonului care era cel mai aproape de sursa cutremurului s-a deschis si mingea a cazut in gura broastei, producand un sunet. Acest lucru a permis oamenilor sa cunoasca directia cutremurului.

4. Marele Zid

Marele Zid Chinezesc a fost construit de primul imparat al Chinei, Qin Shi Huang (260–210 i.Hr.) pentru a proteja tara de invadatorii din nord. Zidul lung de 5.500 de mile a fost construit de sclavi, criminali si tarani.

Se estimeaza ca milioane de oameni au lucrat pentru a construi Marele Zid pe o perioada de 1.000 de ani. Cea mai mare parte a Marelui Zid pe care il putem vedea astazi a fost construit in timpul dinastiei Ming. Faina de orez lipicioasa a fost folosita ca material de legare pentru a lega caramizile.

3. Drumul Matasii

Drumul Matasii a fost o ruta comerciala straveche folosita de negustori, comercianti si locuitorii orasului, care lega Asia de Mediterana. Istoria Drumului Matasii poate fi urmarita pana la dinastia Han.

Numele „Drumul Matasii” a aparut datorita industriei profitabile a matasei care exporta matase in intreaga lume. Drumul Matasii avea 6.400 de mile lungime si era considerat o dezvoltare importanta, care a permis industriei matasii sa infloreasca.

2. Praf de pusca

Primul exploziv chimic cunoscut sub numele de praf de pusca sau pulbere neagra a fost facut din sulf, carbune si azotat de potasiu (salpetru). Praful de pusca nu a fost o inventie brusca. Chinezii au folosit salitrul inca de la mijlocul secolului I d.Hr. in diferite tratamente medicale.

Praful de pusca a fost inventat in timpul dinastiei Tang in secolul al IX-lea, dar abia in timpul dinastiei Song din secolul al XI-lea a fost documentata prima formula inregistrata. Chinezii au folosit praf de pusca si arme pe baza de praf de pusca ca aparare militara.

1. Imprimare tip mobil

O revolutie majora in istoria tiparului a venit dupa inventarea tiparului mobil de lut de catre Bi Sheng (990–1051) in timpul dinastiei Song de Nord (960–1127). Procesul de tiparire a constat in patru etape: realizarea tipurilor, compunerea textului, tiparirea si preluarea tipurilor mobile. Mai tarziu, in 1298, a fost reinventat de Wang Zhen in timpul dinastiei Yuan.

A produs 100 de exemplare ale Nong Shu sau Cartea Agriculturii folosind mai mult de 30.000 de tipuri mobile din lemn. Cartea este formata din peste 60.000 de caractere chinezesti. Tiparirea cu caractere mobile din metal a fost inventata in timpul dinastiei Jin (1115–1234) si Southern Song (1127–1279) in secolul al XII-lea. Era in mare parte din bronz si era folosit pentru a tipari bani.