Basescu ii da inainte cu postul de comisar pentru agricultura

Aflat, duminica, 1 noiembrie, la Bacau, in cadrul turneului electoral pentru alegerile prezindentiale, Traian Basescu a declarat ca Romania “ramane ferma” in ceea ce priveste obtinerea mandatului de comisar european pe agricultura. “Ramanem fermi pentru comisarul pe agricultura. Cu siguranta, orice politician are si un plan B, dar nu este momentul sa vorbim acum despre el”, a precizat Traian Basescu.

Pentru a ocupa postul de comisar european pentru agricultura Bucurestiul l-a nominalizat pe fostul secretar de stat si ministru al Agriculturii Dacian Ciolos. Chestiunea viitoarei organigrame a Comisiei Europene a fost discutata si la reuniunea informala a Consiliului European, desfasurata la Bruxelles, la 29-30 octombrie. La sosirea de la Buxelles seful statului nu a dat nici un fel de detalii pe marginea acestui subiect. Romania se afla in competitie cu Austria si Irlanda pentru postul de comisar european pentru agricultura, iar Viena deja l-a desmenat drept candidat pe Wilhelm Molterer, vice-cancelarul Austriei si lider al Partidului Popular Austriac.

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai a declarat, la 1 noiembrie, la Suceava, ca Romania este aproape izolata pe plan european din cauza crizei politice de la Bucuresti si nu are nicio sansa sa obtina portofoliul agriculturii la Bruxelles.

“Cred ca, daca presedintele si Guvernul vor opta sa-l sustina in continuare pe domnul Ciolos, Romania nu va ajunge nici macar la Multilingvism, ci la Egalitate de sanse intre femei si barbati. Probabil ca acolo ii e locul. Este grav, pentru ca Romania, in prezent, nu mai reprezinta nici macar o voce minimala in demersul european. La niciun Consiliu ministrii nostri nu pot participa, pentru ca sunt demisionati si, conform regulilor, nu au drept de vot sau sa-si spuna opinia. Batalia pentru renegocierea politicii agricole in UE este dusa de noi (n.r. – europarlamentari) cu suport masiv francez – si Franta a avut interes in renegociere – si de cativa functionari si patronate care vin la Bruxelles si incearca sa faca lobby, pentru ca si nivelul subventiilor si nivelul cotelor sa se relaxeze”, a mai precizat Norica Nicolai.