Top 10 cele mai emblematice piese de arhitectura din Egiptul Antic

Cand vorbim despre cele mai mari si mai lungi culturi din lume, este firesc sa ne gandim la Egipt. Situat in nord-estul Africii si in coltul de sud-vest al Asiei, Egiptul a facut parte din cea mai lunga perioada istorica din lume, care dateaza din mileniile al saselea pana la al patrulea i.Hr.

Arheologii au gasit dovezi din diferite situri egiptene care demonstreaza ca structurile puternice care erau construite in acele vremuri erau suficient de puternice pentru a ramane cu mandrie in picioare pana in zilele noastre.

Cu unul dintre cele mai lungi rauri din lume, Nilul, Egiptul a gazduit multi oameni care aleg sa locuiasca pe malurile fertile ale raului. Acesti oameni au dezvoltat arta agriculturii si au invatat cum sa cultive culturi viabile din punct de vedere financiar. Regiunea Nilului a fost, de asemenea, unul dintre motivele pentru care Egiptul a fost sub dominatie coloniala atat de multi ani.

Egiptul antic a fost controlat de multe dinastii si regate. Istoricii au impartit acest lucru in trei regate pentru a le defini eficient in timp ce descriu perioada dintre fiecare dintre ele. Acest lucru ne ofera un cadru in care sa intelegem bogatia istorica a Egiptului. Egiptul Antic are o istorie lunga, evidentiata de prezenta multor piese de arhitectura de durata.

Egiptul este cunoscut in principal pentru numeroasele sale situri monumentale unice care au captat interesul a mii de turisti. Arhitectura este compusa in principal din caramizi de noroi coapte de soare si calcar, ceea ce adauga la atractivitatea sa unica.

Cele mai cunoscute monumente realizate din aceste materiale sunt bine cunoscute in intreaga lume, piramidele, dar acestea nu sunt singurele structuri care merita vazute in Egipt. Exista multe locuri frumoase si incantatoare de vizitat, toate avand farmecul lor unic.

Iata o lista a celor mai emblematice 10 structuri arhitecturale din Egipt pe care trebuie sa le cunoasteti si sa le vizitati ori de cate ori aveti ocazia:

1. Marea Piramida din Giza

Marea Piramida de la Giza, Egipt

Una dintre cele sapte minuni ale lumii, Marea Piramida din Giza este cea mai mare dintre toate piramidele supravietuitoare din Egipt. Construita intre 2580 si 2560 i.Hr. (dinastia a IV-a), piramida nu are dovezi documentate ale constructiei sale, dar exista multe teorii care ar putea arunca lumina asupra istoriei sale.

Arheologii cred ca piramida a fost construita peste un mormant dedicat unui faraon din dinastia a patra pe nume Khufu si familiei sale. Materialele folosite pentru constructia piramidei au fost granitul si calcarul. Initial, avea 146,7 metri inaltime, dar cu conditiile meteorologice si eroziune, acum a fost redusa la 138,8 metri si se intinde pe 230 de metri in lungime. Piramida are trei camere, Camera Regelui, Camera Reginei si un pasaj mare cunoscut sub numele de Marea Galerie.

In jurul piramidei, exista trei piramide mai mici despre care se crede ca au fost construite pentru sotia lui Khufu. Marea piramida a fost construita din blocuri grele de piatra care sunt stivuite in mod repetitiv pana la cap. A fost construita de arhitectul regal Hemiunu si la constructia sa au fost folositi muncitori calificati in locul sclavilor. Se crede ca a durat 20 de ani pentru a fi finalizat.

2. Marele Sfinx din Giza

Sfinxul din Giza

Marele Sfinx din Giza este o statuie a creaturii mitice cunoscuta sub numele de sfinx. In mitologia egipteana, sfinxul era o creatura cu corp de leu si cap de om.

Arheologii cred ca a fost creat in jurul anului 2500 i.Hr. si il reprezinta pe faraonul Khafre din Vechiul Regat al dinastiei a IV-a. Marele Sfinx este un monolit care a fost modelat in forma unui leu in spate din diferite straturi care se extind pana la coada si cu o fata umana despre care se crede ca este cea a faraonului Khafre. Este o structura gigantica care are 240 de picioare (73 de metri) lungime, 65 de picioare (20 de metri) inaltime si sase metri latime.

Doar trasaturile faciale ale structurii au fiecare trei picioare (1 metru) inaltime si sunt sculptate in roca de baza. Sfinxul mitic are o mare importanta in istoria Egiptului si se crede ca este sursa ciclului alimentar, facandu-l una dintre cele mai vechi si venerate structuri din istoria Egiptului. De asemenea, se crede ca structura a fost creata pentru a pazi marile piramide, dar s-a erodat in timp.

3. Valea Regilor

Valea Regilor

Valea Regilor sau Valea Portilor Regilor este o vale despre care se crede ca este locul de inmormantare al marilor faraoni. La inceput, piramidele au fost folosite doar ca morminte pentru regi, dar in jurul anului 1500 i.Hr. practica a fost schimbata si a fost inmormantarea unor personaje regale proeminente.

Arheologii au gasit 63 de morminte si peste 120 de camere cu dimensiuni variate, in functie de proeminenta persoanei ingropate acolo. Peretii mormintelor subterane sunt decorati cu graffiti in diferite limbi si hieroglife care descriu cultura egipteana antica.

Cel mai remarcabil mausoleu care a fost excavat aici a fost cel al regelui Tutankhamon. Mormantul a pastrat mumia regelui Tut si alte artefacte pretioase alcatuite din aur si diverse alte materiale. Valea Regilor ocupa un loc aparte in istoria Egiptului datorita marii sale bogatii arheologice.

4. Templul Karnak

Templul Karnak

Templul Karnak a fost construit pe o perioada de 3.000 de ani. Peste 30 de regi diferiti au contribuit la constructia acestui templu. Constructia sa a fost initiata in Regatul Mijlociu sub domnia faraonului Senusret I si nu a fost finalizata pana la aparitia Noului Regat.

Templul este dedicat tribului teban cu zeul Amon ca cap. Templul Karnak face parte dintr-un vast complex Karnak, care este impartit in patru parti majore: incinta lui Amun-Ra, care este deschisa publicului, si alte trei parti, incinta lui Mut, incinta lui Montu si templul. lui Amenhotep IV care sunt private. Peretii templului au hieroglife mari si structuri sculptate in ele care atrag un numar mare de turisti.

5. Templele Abu Simbel

templele Abu Simbel

Templele Abu Simbel sunt doua temple din Abu Simbel sculptate din pietre vandute masive. Situate pe malul lacului Nasser, templele au fost construite sub domnia faraonului Ramses al II-lea din dinastia a XIX-a in secolul al XIII-lea i.Hr.

Partea exterioara a templului are patru statui uriase de 20 de metri ale lui Ramses incoronat si asezat pe un tron. Interioarele templelor au diverse statui colosale aliniate si scazand in dimensiuni odata cu incaperile de la intrarea in sanctuar.

Cateva sculpturi cu babuini si oameni care se inchina pot fi gasite si in jurul intrarii in templu. Templul se spune ca ar fi fost dedicat de rege lui insusi si reginei sale Nefertari. Una dintre cele patru statui ale faraonului Ramses al II-lea a fost deteriorata de eroziunea naturala si conditiile meteorologice de-a lungul anilor.

6. Colosii din Memnon

Colosii din Memnon

Situate in vestul Luxorului, Colosii din Memnon sunt doua statui gigantice ale faraonului Amenhotep al III-lea din dinastia a XVIII-a. Formate din blocuri de gresie cuartita, statuile sunt ale faraonului asezat pe tronul sau langa care pot fi vazute alte doua statui mai mici.

Statuile sunt ale mamei sale Mutemwiya si ale sotiei Tiye. Figurile au 18 metri lungime si au fost create in 1350 i.Hr. O legenda faimoasa spune ca, dupa distrugerea partiala a statuii de nord, jumatatea ei inferioara ramasa avea reputatia de a canta. A auzi cantand „Vocal Memnon” a fost un semn de noroc, iar oamenii care ar fi auzit-o vor fi binecuvantati cu putere si noroc. Aceasta fabula a crescut numarul de vizitatori la statui.

7. Templul Luxor

Intrarea Templului Luxor

Situat langa raul Nil, Templul Luxor este un complex mare de temple. Templul a fost construit in jurul anului 1400 i.Hr. si a fost dedicat zeului Amon si pentru „intinerirea regalitatii”, deoarece multi dintre regii egipteni au fost incoronati acolo.

Templul a fost construit din gresie si se presupune ca a fost construit sub regatul diversilor conducatori de-a lungul anilor. Templul Luxor este cunoscut pe scara larga pentru statuile sale mari ale faraonului Ramses si alte obeliscuri gigantice.

Initial, au existat doua obeliscuri facute din grafit de aceeasi inaltime si forma, desi in prezent doar unul este prezent la templul Luxor; celalalt este la Paris si se numeste Obeliscul Luxor.

8. Templul lui Hatshepsut

Templul lui Hatshepsut din Luxor

Templul lui Hatshepsut, cunoscut si sub numele de Djeser-Djeseru, este situat in Deir el-Bahari, pe malul raului Nil. Templul a fost construit in jurul anului 1400 i.Hr., sub domnia faraonului Maatkare Hatshepsut si este dedicat lui Amon si Hatshepsut.

Acesta este un templu mortuar, un templu dedicat faraonului domnitor si pentru a-l onora si in viata de apoi. Templul lui Hatshepsut este unic, deoarece a fost construit de o femeie faraon, asa cum se poate vedea din sculpturile prezente in interiorul templului. Acest exemplu de arhitectura egipteana este neconventional in constructia si reprezentarea faraonilor.

9. Piramida lui Djoser

Piramida lui Djoser

Piramida lui Djoser este o piramida in trepte facuta din blocuri mari de calcar in necropola Saqqara din Egipt. Este mormantul faraonului Djoser si a fost construit de cancelarul sau Imhotep in secolul al 27-lea i.Hr.

Are o inaltime de 62,5 metri si este construit intr-un mod care nu este tocmai un mormant pentru rege, ci pentru a-i facilita viata de apoi de succes pentru ca el sa renaste. In interiorul piramidei exista camere lungi, tunelizate, care se intind pe o lungime totala de sase kilometri. Mormantul nu era doar pentru faraoni, era si un loc pentru inmormantarea membrilor familiei regale.

Camerele funerare sunt alcatuite din granit si au fost odata umplute cu bijuterii pretioase care au fost jefuite de mult.

10. Piramida lui Sneferu

Piramida lui Sneferu - Piramida indoita

Piramida lui Sneferu sau, asa cum este mai cunoscuta, Piramida indoita, este situata in Dahshur, langa capitala Cairo. Piramida a fost construita de faraonul Sneferu al Vechiului Regat in anul 2600 i.Hr.

Isi trage numele de la forma sa care pare a fi indoita la cap. Are o inaltime de 104,74 metri si are un unghi mai putin adanc in sectiunea superioara. Suprafata neteda construita din calcar lustruit este inca intacta, dar forma ei pare sa fie un indiciu al potentialului prabusire pe care l-ar fi putut suferi piramida daca ar fi fost facuta intr-un unghi mai abrupt asa cum sa planificat initial.

De asemenea, se crede ca, deoarece moartea faraonului Senferu se apropia, constructorii au adoptat un unghi mai putin adanc pentru a grabi constructia. Piramida indoita este una dintre numeroasele piramide prezente in Egipt, dar forma si aspectul sau neobisnuit este motivul pentru care a devenit o atractie centrala pentru turisti.

Arhitectura din Egipt este una dintre principalele atractii turistice ale tarii, deoarece niciun alt loc nu gazduieste atat de multe piramide si structuri neobisnuite. Celebrarea culturii si monarhilor lor de catre egiptenii antici poate fi vazuta cu usurinta in aceste mari edificii.

Numarul de structuri dedicate faraonilor si mausoleelor ​​lor descrie credinta lor puternica in viata de apoi, iar aceste piese de arhitectura eterice si neconventionale intruchipeaza frumusetea si misterul civilizatiei egiptene antice.